Uutinen

Lääkejäte on nyt vaarallista jätettä

28.03.2012 | 11:20

Ongelmajätteen nimitys on muuttunut vaaralliseksi jätteeksi. Uusi termi vastaa kansainvälistä termistöä.

Terminä vaarallinen jäte on myös kuvaavampi kuin ongelmajäte. Vaarallinen jäte on jätettä, joka jo pieninä määrinä väärässä paikassa voi aiheuttaa haittaa terveydelle tai ympäristölle.

Kotien tavallisimpia vaarallisia jätteitä ovat lääkejätteet, osa paristoista ja ladattavat akut, ajoneuvoakut, energiansäästölamput ja loisteputket, maalijätteet, liuottimet, lakat ja jäteöljyt.

Yritysten vaarallisten jätteiden keräys on pääosin maksullista, kotitalouksien vaarallisia jätteitä voi tuoda maksutta keräykseen ympäri vuoden. Lääkkeet palautetaan apteekkiin.

– Valtaosa apteekeista on tehnyt sopimuksen lääkejätteistä huolehtimisesta oman kuntansa kanssa. Lääkejätteen palautusohjeet vaihtelevat, joten kannattaa kysyä tarkemmat lajitteluneuvot omasta lähiapteekista, neuvoo Apteekkariliiton viestintäjohtaja Erkki Kostiainen.

Ihmisten huomion kiinnittämiseksi ja vaarallisen jätteen keräykseen tuomisen tehostamiseksi Jätelaitosyhdistys (JLY), Vesilaitosyhdistys (VVY) ja Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY) kampanjoivat nyt ”Pieni mutta vaarallinen” -teemalla.

Vaarallista jätettä voi tänäkin keväänä tuoda kuntien ja tuottajayhteisöjen keräyspaikkoihin. Kiertävät keräysautot pysähtyvät eri paikkakunnilla aikataulujen mukaisesti 2.4. alkaen. Kattava luettelo vaarallisista jätteistä ja niiden keräyspaikoista löytyy osoitteesta www.kierrätys.info. (MS) 

Kierrätys.infon verkkosivut >