Uutinen

Lääkehoitosuunnitelmista huolehdittu terveyskeskuksissa

08.06.2011 | 09:02

Valvira ja aluehallintovirastot pyytävät kuitenkin selvityksen pitkäaikaishoidossa olevien lääkityksen tarkistamisesta noin joka neljänneltä terveyskeskuksesta.

Terveyskeskusten vuodeosastoilla huolehditaan potilaiden lääkityksestä paremmin kuin vanhustenhuollon toimipisteissä sosiaalihuollossa, sosiaali- ja terveysalan valvontavirasto Valvira tiedottaa.

Valviran ja aluehallintovirastojen yhteisessä selvityksessä kävi ilmi, että lähes kaikki tarkastelussa olleet vuodeosastot ovat tehneet osastokohtaisen lääkehoitosuunnitelman.

Lääkehoitotietojen päivittämisessä oli kuitenkin puutteita:  useampi kuin joka kymmenes (13%)  vuodeosastoista tarkisti pitkäaikaishoidossa olevien potilaiden lääkityksen potilaskohtaisesti vain kerran vuodessa tai sitä harvemmin. Aluehallintovirastot pyytävätkin asiasta selvityksiä 42 terveyskeskukselta.

Valvira ja aluehallintovirastot selvittivät vuodenvaihteessa kyselyllä terveyskeskusten vuodeosastojen iäkkäiden (yli 75-vuotiaiden) potilaiden hoidon laatua. Kysely lähetettiin 182 terveyskeskuksen vastaavalle lääkärille. Kyselyyn vastasi 90 prosenttia vastaavista lääkäreistä.

Suurin puute oli hoitohenkilökunnan vähyys. Noin joka viidennessä vuodeosastolla hoitohenkilökuntaa oli alle vähimmäissuosituksen, hyvään tasoon ylsi vain 13 prosenttia vuodeosastoista. (IK)