Lääkehausta voi tarkistaa lääkkeiden apteekkikohtaisen saatavuuden. Kuva: Taru Vanhala
Uutinen

Lääkehaku löytyy nyt myös Terveysportista

12.02.2021 | 12:34

Teksti : Hanna Hyvärinen

Jaa artikkeli:

Lääkehaun avulla voi tarkistaa lääkkeiden apteekkikohtaisen saatavuuden esimerkiksi saatavuushäiriötilanteissa.

Lääkehaku on nyt osa myös Duodecimin Terveysporttia. Terveysportista löytyy linkki Lääkehakuun, jonka avulla voi tarkistaa lääkkeiden apteekkikohtaisen saatavuuden esimerkiksi saatavuushäiriötilanteissa.

Lääkkeiden saatavuushäiriötieto on näkynyt osana Duodecimin lääketietokannan lääkehakua joulukuun alusta 2020 lähtien. Mahdollinen saatavuushäiriö ja sen kesto näkyvät valmistekohtaisella avaussivulla punaisella symbolilla. Tiedot perustuvat Fimean saatavuushäiriöilmoituksiin ja ne päivittyvät kerran vuorokaudessa.

Ilmoitettu saatavuushäiriö ei kuitenkaan aina suoraan näy lääkevalmisteen apteekkisaatavuudessa. Apteekeissa on yleensä varastossa 24 viikon käyttöä vastaava määrä lääkettä, ja toisaalta joskus saatavuushäiriö jää ilmoittamatta.

Siksi Terveysporttiin on liitetty saatavuushäiriöön lisätietona linkki apteekki.fi-sivuston Lääkehaku-palveluun, josta voi tarkistaa lääkkeen apteekkikohtaisen saatavuuden. Hakunäkymä näyttää värikoodilla (vihreä tai oranssi) koko maan saatavuustilanteen. Paikkakuntakohtaisen saatavuuden voi tarkistaa kirjoittamalla hakukenttään halutun paikan nimen tai osoitteen.

Saatavuushäiriön lisätietona näytetään myös vaihtokelpoiset valmisteet. Näkymästä voi suoraan tarkistaa, koskeeko saatavuushäiriö myös näitä vai vain tarkasteltavaa lääkettä.