Uutinen

Lääkealan uudistaminen alkaa

13.12.2019 | 13:25

Teksti : OLLI-PEKKA TIAINEN

Eduskunnan valtionvarainvaliokunta on lisännyt ensi vuoden talousarvioon 300 000 euroa lääkelain kokonaisuudistuksen aloittamiseen.

Marinin (Rinteen) hallitusohjelmassa on lääkehuollon kokonaisuuden uudistaminen sosisaali- ja terveysministeriön virkamiesmuistioon eli tiekarttaan perustuen.

Hallitusohjelman tavoitteena on parantaa lääkehuollon kustannustehokkuutta niin, ettei lääketurvallisuus, neuvonta, palveluiden saatavuus tai saavutettavuus heikkene.

Aluksi on tarkoitus tehdä selvitys lääkkeen vähittäishinnan muodostumisesta ja lääkejakelusta. Selvityksen perusteella arvioidaan esimerkiksi mahdollisuuksia laajentaa apteekkien omistusta. Tätä ennen valmistuu THL:n, Kelan ja Fimean esiselvitys apteekkitaloudesta, joka julkaistaan alkuvuodesta.

Ministeriöllä ei kuitenkaan ole ollut resursseja työhön. Eduskunnan päätös myöntää lisäbudjetista 300 000 euroa tiekarttaan tarkoittaa sitä, että uudistaminen voidaan aloittaa.

Kolmen hallituskauden työ

Keväällä tehdyssä virkamiesmuistiossa katsotaan, että apteekit ovat osa terveydenhuoltoa, ja lääkehuoltoa pitää uudistaa kokonaisuutena. Yksittäiset muutokset vaikuttavat kaikkiin osiin. Tiekartassa työ ulottuu kolmelle hallituskaudelle.  

Muistiossa on hahmoteltu kolme apteekkijärjestelmän ja -talouden muutosmallia: kokonaisuudistus, keskitie ja nykyjärjestelmän kehittäminen.  Tiekartassa on myös eritelty kunkin mallin sääntelyn ja lisäselvitysten tarvetta, mutta ei otettu kantaa minkään puolesta.

Ennen kokonaisuudistusta eduskunnan käsitteltäviksi tulevat edellisen hallituksen lakiuudistukset, jotka raukesivat viime keväänä hallituksen kaatumiseen. Näitä ovat esimerkiksi uusien apteekkien perustamisen helpottaminen sekä valitusprosessien lyhentäminen.