Uutinen

Lääkärit: Valviran varmistettava lääkäreiden tutkintotodistukset

22.11.2011 | 09:44

Lääkäriliiton tuoreen jäsenkyselyn mukaan 93 prosenttia lääkäreistä on sitä mieltä, että Valviran on aina varmistettava lääkärien tutkintotodistukset koulutuksen antaneesta yliopistosta.

Yli puolet (55 %) vastaajista pitää myös Valviran resurssien pysyvää lisäystä tehokkaana tapana ehkäistä valelääkäritapauksia. Tampereen tenttien läpäisykriteerejä on valms tiukentamaan puolet vastaajista.

Lääkärien mukaan valelääkärit koetaan selvänä uhkana Valviran luotettavuudelle. Vain noin kymmenesosa lääkäreistä on sitä mieltä, etteivät valelääkäritapaukset vaikuta lainkaan potilaiden luottamukseen lääkäreihin. Joka neljäs lääkäri katsoo, etteivät valelääkäritapaukset ole uhka lääkärin professiolle ja koko suomalaiselle terveydenhuoltojärjestelmälle.

Kyselystä käy ilmi, että nuorista lääkäreistä puolet pitää valelääkäritapauksia merkittävänä tai erittäin merkittävänä uhkana potilaiden ja lääkärien väliseen luottamukseen. Vanhempien lääkäreiden mielestä uhka on pienempi.

Sähköpostikysely Lääkäriliiton jäsenille valelääkäriteemasta toteutettiin 17. – 20. marraskuuta. Vastauksia kyselyyn tuli yhteensä lähes 6 000. Vastaajajoukko edustaa hyvin suomalaista lääkärikuntaa. (EK)