Uutinen

Lääkärit: Tupakasta vieroitus Kela-korvattavaksi

28.12.2011 | 13:38

Lääkärit tupakkaa vastaan -verkosto vaatii nikotiinivalmisteita ja muita tupakasta vieroituksessa käytettäviä lääkkeitä Kelan korvaamiksi.

Verkosto korostaa, että niillä saavutettavat vaikuttavuus- ja kustannushyödyt ovat parhaimpia, mitä lääkehoidoissa saavutetaan. Verkoston mukaan tupakoinnista vieroitus on nopein ja samalla vaikuttavin tapa vähentää väestön tupakointia, edistää väestön terveyttä, nostaa väestön elinajanodotetta ja vähentää väestöryhmien välisiä terveyseroja.

– Tupakoinnista vieroituksen tulee olla osa jokaisen potilaan hoitoa, jos sairaudella on syy-yhteys tupakointiin. Näyttö tupakoinnin lopettamisen myönteisyydestä terveyden kohentumiseen ja lääkkeiden vaikuttavuuden paranemiseen on yksiselitteinen, toteaa verkoston puheenjohtaja erikoislääkäri Olli Simonen.

Verkosto muistuttaa, että tupakoinnin lopettaminen hyödyttää myös kansantaloutta, kun väestön työkyky säilyy pidempään, ennenaikainen eläköityminen vähenee ja työn tuottavuus paranee. Tupakointiin palaa runsas miljardi euroa vuodessa.

Lääkärit tupakkaa vastaan -verkostoon kuuluu 400 käytännön työtä tekevää lääkäriä. (EK)