Nikotiinista tuli Suomen myydyin lääkeaine sen jälkeen, kun korvaustuotteiden myynti sallittiin apteekkien ulkopuolella. kuva: Eeva Anundi
Uutinen

Lääkärit Mediuutisissa: ”Nikotiinikorvaustuotteiden myynti tulisi sallia vain apteekeissa reseptillä”

30.03.2023 | 08:15

Asiantuntijat kieltäisivät kaikkien tupakka- ja nikotiinituotteiden myynnin vähittäiskaupassa ja nostaisivat myynnin alaikärajan välittömästi 20 vuoteen.

Nikotiinikorvaustuotteiden myynti tulisi sallia vain apteekissa ja lääkärin kirjoittamalla reseptillä. Valmisteiden käyttöön pitäisi aina liittää neuvonta ja tuki, kirjoittavat professori Kirsi Vähäkangas ja erikoislääkäri Maria Juusela Mediuutisissa.

He kieltäisivät kaikkien tupakka- ja nikotiinituotteiden myynnin vähittäiskaupassa ja nostaisivat myynnin alaikärajan välittömästi 20 vuoteen. Näillä keinoilla onnistuttaisiin saavuttamaan Savuton Suomi 2030 -tavoitteet.

Tupakoinnin vähentyessä nikotiiniaddiktiota ylläpitävät uudet nikotiinituotteet, kuten sähkösavukkeet ja nikotiinipussit. Myös perinteisen nuuskan käyttö on lisääntynyt rajusti. Vähäkangas ja Juusela kirjoittavat, että tupakkateollisuus markkinoi näitä tuotteita vaarattomina savukkeiden korvaajina, mitä ne eivät suinkaan ole. 

Lääkärit ovat huolissaan siitä, että yhä nuoremmat kehittävät nikotiiniriippuvuuden. Voimakas nikotiiniriippuvuus voi syntyä jo muutamasta käyttökokeilusta, joten lasten ja nuorten ei pitäisi koskaan altistua nikotiinia sisältäville tuotteille.

Nikotiinituotteet eivät edistä kansanterveyttä

Vähäkangas ja Juusela kirjoittavat, että nikotiinituotteet eivät edistä kansanterveyttä ja niiden käytön edistäminen on tupakkalain vastaista.

Nikotiinia sisältävien tuotteiden käyttöön tulee heidän mukaansa puuttua, koska nikotiini on erittäin myrkyllinen hermomyrkky, joka vaikuttaa laaja-alaisesti elimistöön aiheuttaen sairauksia monissa elimissä ja elintoiminnoissa. Nikotiini aiheuttaa merkittävää riippuvuutta, ja on haitallisempi kehittyvässä elimistössä kuin aikuisella.

Tehokkain keino lopettaa nikotiiniaddiktio on tutkimusten mukaan yhdistää yksilötason ohjaus ja tarvittaessa lääkehoito yhteiskunnallisiin toimiin, kuten lainsäädäntöön. Motivoitunut lopettaja hyötyy lääkehoidosta, mutta hän tarvitsee myös tukea.

Nikotiin on Suomen myydyin lääkeaine

Monet muutkin tahot ovat esittäneet huolensa nikotiinikorvaustuotteiden myynnin kasvusta. Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä ehdotti tammikuun lopussa, että nikotiinilääkkeiden myynti tulisi siirtää takaisin apteekkeihin.

Kun nikotiinituotteiden myynti laajennettiin vuonna 2006 apteekeista ruokakauppojen, huoltoasemien ja kioskien valikoimiin sekä myöhemmin ravintoloihin, myyntikäyrät lähtivät huikeaan nousuun.

Nikotiinista tuli Suomen myydyin lääkeaine vuonna 2015 ja se on sitä edelleen. Kaikista nikotiinilääkkeistä melkein 90 prosenttia ostetaan nykyään paikoista, joista asiakkaat eivät saa lopettamiseen minkäänlaista neuvontaa tai tukea terveydenhuollon ammattilaisilta.