Uutinen

Lääkäriliitto kummastelee Valviran ohjeita

11.11.2011 | 19:45

Epäillyn valelääkärin reseptejä ei pitäisi lunastaa potilasturvallisuuden vuoksi, Lääkäriliitto ohjeisti perjantai-iltana.

Valvira totesi YLE:n iltapäivän radiouutisissa, että valelääkäriksi epäillyn Esa Laihon kirjoittamilla resepteillä voi apteekeista lunastaa lääkkeitä perussairauksiin vielä tämän viikonlopun ajan.  Jos apteekit epäilevät reseptien oikeellisuutta, potilaan kannattaa Valviran mukaan olla yhteydessä lääkäriin.

Lääkäriliitto pitää valvovanviranomaistaho Valviran ohjetta erikoisena, sillä Laihon kirjoittamat reseptit ovat väärennöksiä ja jokainen näistä resepteistä voi altistaa potilasvahingoille. Mikäli Laihon todetaan toimineen valelääkärinä, on hänen määräämänsä hoito tehty ilman lääketieteellistä osaamista ja reseptit ovat siten laittomia.

Mihinkään hysteriaan ei ole syytä, mutta Lääkäriliitto suosittelee potilasturvallisuuden varmistamiseksi, että Esa Laihon kirjoittamia reseptejä ei toistaiseksi lunastettaisi. Jos potilaalla on välttämätön tarve lääkkeisiin, Lääkäriliitto kehottaa hakeutumaan päivystävälle lääkärille. Kaikkien muidenkin Laihon potilaiden on syytä tarkistaa diagnoosinsa ja lääkityksensä.  (EK)