Uutinen

Lääkärilehti: Osaan borreliapikatesteistä ei voi luottaa

15.08.2014 | 10:06

(Korjattu 2.6.2015) Verestä tehtävät pikatestit identifioivat borreliavasta-aineet heikosti ja infektio jää pääsääntöisesti havaitsematta, lehden haastattelema lääkäri sanoo.

Lääkärilehti uutisoi eilen verkkosivuillaan, että kotikäyttöiset verestä tehtävät testit borreliainfektion havaitsemiseen eivät ole luotettavia. Testejä on myynnissä apteekeissa.

Lehti siteeraa European Journal of Clinical Microbiology & Infectious Diseases -lehdessä julkaistua suomalaistutkimusta, jossa verrattiin neljää eri borreliavasta-ainetestiä standardoituihin laboratoriotesteihin. Pikatestien tarkkuus oli hyvä, 96–100 prosenttia, mutta niiden herkkyys oli vain 18–32 prosenttia.

Väärä negatiivinen tulos voi viivyttää tartunnan saaneen hakeutumista hoitoon, lehden haastatteleman kliinisen mikrobiologian erikoislääkäri Satu Kurkela HUSLABista sanoo. Toisaalta vääriä positiivisia tuloksia ei pikatesteillä juurikaan saada.

Kurkelan mukaan testejä ei tulisi käyttää, koska näyttöä niiden luotettavuudesta ei ole.

INKERI HALONEN

Lue Lääkärilehden uutinen aiheesta >

Lue European Journal of Clinical Microbiology & Infectious Diseases –lehdessä julkaistu tutkimus >

Korjattu 2.6.2015. Uutista on tarkennettu Lääkärilehden tekemän tarkennuksen perusteella. Lääkärilehden uutisessa ei käsitellä apteekeissa myytäviä testejä, joita käytetään ihosta irrotetun puutiaisen borreliakantajuuden selvittämiseen. Tutkimus käsittelee vain verestä tehtäviä pikatestejä. Tästä syystä myös uutisen otsikkoa, ingressiä ja leipätekstiä tarkennettu.

TIINA KUOSA