Uutinen

Kysely: Suomalaiset ovat valmiita käyttämään digitaalisia terveyspalveluja

18.06.2020 | 08:12

Teksti : HANNA HYVÄRINEN

Suomalaiset tilaavat muita eurooppalaisia todennäköisemmin reseptilääkkeitä verkkoapteekeista ja etsivät lääkeinformaatiota internetistä. 

Puolet (49 %) suomalaisista tietää, että heidän on mahdollista tilata reseptilääkkeitä verkkoapteekista, jos heillä on sähköinen resepti, kertoo tuore kyselytutkimus.

Tulokset ovat peräisin rinnakkaislääkevalmistaja STADAn Health Report 2020 -kyselystä, johon vastasi yli 24 000 henkilöä 12 Euroopan maasta.

Suomalaiset olivat tutkituista maista parhaiten selvillä reseptilääkkeiden verkkotilausmahdollisuudesta.

Kuitenkin jopa kolmannes (34 %) suomalaisista kertoi, ettei tiennyt mahdollisuudesta tilata reseptilääkkeet verkosta. Tämä on hiukan alle keskiarvon (39 %), kun tarkastellaan 12 kyselyyn osallistunutta maata.

Hieman yli kaksi viidestä (41 %) suomalaisesta on sitä mieltä, että hankkii lääkkeensä mieluummin kivijalka-apteekista kuin verkkoapteekista, koska näin voi pienentää riskiä saada väärennettyjä lääkkeitä. Tämä osuus oli korkeampi kuin muissa 11 maassa.

Tietoa haetaan

Suomalaiset etsivät lääkeinformaatiota, kuten esimerkiksi tietoa haittavaikutuksista, lääkevalmistajien verkkosivuilta eniten (30 %) tutkituista kansallisuuksista. Kyselyn keskiarvon oli 14 prosenttia.

Yleisesti ottaen kolme viidestä (60 %) suomalaisesta etsii lääkeinformaatiota internetistä. Suomi oli tässä heti toisena Venäjän (61 %) jälkeen, reilusti keskiarvon (39 %) yläpuolella. Suomalaiset luottavat eniten viranomaisten julkaisemiin terveysaiheisiin verkkosivuihin (69 %), mutta myös apteekkien verkkosivuja (45 %) ja tuotesivustoja (41 %) pidettiin melko luotettavina.

Rokotuksille kannatusta

Kyselyssä kartoitettiin myös suomalaisten suhtautumista muun muassa lääkärien etävastaanottoihin, hoidon seurannassa käytettäviin sovelluksiin sekä rokotteisiin ja geenitesteihin.

Suomalaiset suhtautuivat tutkituista maista toiseksi positiivisimmin lääkärin konsultoimiseen etäyhteydellä, kun kyseessä on vähäinen tai toisarvoinen sairaus.  Suomalaiset olivat keskiarvon yläpuolella myös halussaan käyttää sovelluksia lääkärin määräämän hoidon seurannassa.

Pakollisia rokotuksia kannattaa melkein yhdeksän kymmenestä (89 %) suomalaisesta. Tutkittujen maiden keskiarvo oli 82 prosenttia yläpuolella. 

Suomalaisten tiedoissa rokotteista on kuitenkin aukkoja. Enemmän kuin viidennes (22 %) suomalaista uskoo virheellisesti, että norovirukseen on olemassa rokote. Tämä on suurin luku kaikista tutkituista maista. Lisäksi yksi kymmenestä suomalaisesta uskoo, että AIDSia vastaan on olemassa rokote, tämä osuus on myös suurempi kuin missään muussa tutkitussa maassa.

Kun suomalaisille tarjottiin kyselyssä mahdollisuutta vaihtaa geenejään geenitestin paljastaman, viiden vuoden sisällä ilmenevän vakavan sairauden välttämiseksi, vain alle puolet (46 %) suostui kyselyn keskiarvon ollessa 51 prosenttia.

Tutkimus toteutettiin helmi-maaliskuussa 2020. Tutkimuksen toteutti markkinatutkimusyritys Kantar. Mukana kyselyssä oli 12 eri maata, jokaisesta noin 2000 vastaajaa. Mukana tutkimuksessa olivat Itävalta, Belgia, Saksa, Suomi, Ranska, Italia, Puola, Venäjä, Serbia, Espanja, Sveitsi ja Iso-Britannia.