Rokote on THL:n mukaan erittäin tärkeä osa koronavirusepidemian selättämisessä, ja se osaltaan mahdollistaa paluun normaaliin. Kuva: Ingimage
Uutinen

Kysely: Kaksi kolmesta suomalaisesta valmis ottamaan koronarokotteen

11.12.2020 | 07:33

Teksti : Erja Elo

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi muita.

THL:n tuoreen kyselytutkimuksen mukaan 64 prosenttia suomalaisista sanoo ottavansa koronarokotteen, jos se tulee saataville ja sitä suositellaan. Vastaajista 16 prosenttia ei ollut rokotteen ottamisesta samaa eikä eri mieltä. Noin 20 prosenttia ei ottaisi rokotetta. Jyrkimmin kieltäytyviä oli 10 prosenttia vastaajista.

Vastaava kysely tehtiin myös keväällä, ja silloin noin 70 prosenttia sanoi ottavansa koronarokotteen. THL selittää rokotushalukkuuden laskua sillä, että keväällä ihmiset kokivat todennäköisyyden sairastua koronavirustautiin korkeampana kuin nyt syksyllä.

– Mitä korkeammaksi riski sairastua johonkin tautiin koetaan, sitä myönteisemmin suhtaudutaan taudilta suojaavaan rokotteeseen, sanoo THL:n erikoistutkija Jonas Sivelä.

Muiden suojaaminen koetaan tärkeäksi

Eniten halukkuuteen ottaa koronarokote vaikuttaa se, miten rokote suojaa itseä ja muita koronavirustautia vastaan.

– Se, että muiden suojaamista pidettiin lähes yhtä tärkeänä syynä ottaa koronarokote kuin itsensä suojaamista, on selkeä osoitus siitä, miten solidaarisesti ihmiset ajattelevat. Tämä on hienoa ja edistää yhteisiä ponnistuksia päästä epidemiatilanteesta, Sivelä sanoo.

Halukkuuteen ottaa koronarokote vaikuttavat suojatehon lisäksi muutkin seikat, kuten rokotteen mahdolliset haittavaikutukset, tartuntatilanne Suomessa sekä terveydenhuollon ammattilaisten ja terveysviranomaisten antamat suositukset. 

Rokote kiinnostaa riskiryhmäläisiä

Sekä kevään että syksyn tutkimuksen mukaan vanhemmat ihmiset suhtautuvat nuoria myönteisemmin koronarokotteen ottamiseen.

Tuoreimman kyselyn mukaan vanhimmasta ikäluokasta, yli 64-vuotiaista, jopa 82 prosenttia sanoo ottavansa rokotteen. Nuorimmassa ikäluokassa eli 18–29-vuotiaissa jäätiin 48 prosenttiin.

– On erinomaista, että taudin kannalta suurimmassa vaarassa olevat ihmiset suhtautuvat erittäin myönteisesti rokotteeseen, toteaa THL:n johtaja Mika Salminen.

Rokote on Salmisen mukaan erittäin tärkeä osa koronavirusepidemian selättämisessä, ja se osaltaan mahdollistaa paluun normaaliin.

– Otan itse rokotteen heti, kun sitä minulle tarjotaan, hän sanoo.

Kyselyn tuorein tutkimusaineisto on kerätty Taloustutkimuksen verkkopaneelikyselyssä 7.11–1.12. Tutkimukseen on vastannut jokaisella kyselykierroksella noin 1 000 ihmistä, jotka edustavat väestöä kattavasti.