Uutinen

Kysely: Apteekeissa toistaiseksi vältytty koronatartunnoilta

31.03.2020 | 07:41

Teksti : ERKKI KOSTIAINEN, HANNA HYVÄRINEN

Jo yhdeksän kymmenestä apteekista tarjoaa lääkkeiden kotiinkuljetusta.

Apteekkariliiton viikon vaihteessa apteekeille tekemän kyselyn mukaan apteekeissa on toistaiseksi vältytty koronavirustartunnoilta.

Apteekeissa on toteutettu monia toimenpiteitä, joilla koronaepidemian etulinjassa palvelevia apteekin ammattilaisia pyritään suojaamaan tartunnoilta. Valtaosa apteekkareista on esimerkiksi asennuttanut pärskesuojapleksit palvelutiskeille (94 % apteekeista) ja kassapisteisiin (85 %).

Lisäksi asiakkaita on aktiivisesti kannustettu asioimaan etänä, mikäli he ovat karanteenissa, heillä on vähänkään flunssan oireita tai he kuluvat riskiryhmään.

Kyselyn mukaan etäasiointi onkin lisääntynyt tuntuvasti verkkoapteekkien ja koronaepidemian ajaksi mahdollistetun puhelinasioinnin myötä. Jo yhdeksän kymmenestä apteekista tarjoaa asiakkailleen kotiinkuljetuspalveluita.

Apteekki.fi-sivustolle päivitetään ohjeita kansalaisille, ja sivustolla on myös linkit apteekkien verkkoapteekkeihin.

Tukkujen toimitukset normalisoitumassa

Kyselyn mukaan lääketukkujen lääketoimitukset apteekkeihin ovat pääosin normalisoituneet, mutta ei-lääkkeellisten tuotteiden, kuten käsidesien, toimituksissa on vielä puutteita. Itsehoidon kipu- ja kuumelääkkeiden varastot ovat maaliskuun puolivälin kysyntäpiikin jälkeen palautuneet normaaleiksi tai lähes normaaleiksi yhdeksässä apteekissa kymmenestä.

Apteekkariliitto toteutti verkkokyselyn jäsenapteekeilleen 27.– 30.3.2020. Vastaukset saatiin 384 apteekilta. Otos on edustava apteekkityypin ja apteekin maakunnallisen sijainnin suhteen.