Uutinen

Kuopio odottaa jo Fimeaa

27.08.2009 | 09:30

Kuopiolaiset odottavat paljon marraskuussa aloittavalta Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskukselta Fimealta. He uskovat, että muutto Kuopioon koituu myös uuden keskuksen parhaaksi.

- Lääkelaitos oli Helsingissä vähän unohdettu Mannerheimintien päähän. Täällä uusi keskus saa aivan toisenlaisen painoarvon paitsi kansallisesti, myös kansainvälisesti, povaa Kuopion yliopiston rehtori Matti Uusitupa.

Uusitupa korostaa, että kyseessä ei ole Lääkelaitoksen siirto Kuopioon vaan kokonaan uuden keskuksen perustaminen. Hänen mukaansa toimintaympäristö on Kuopiossa helpompi uuden viraston pystyttämiseen kuin pääkaupunkiseudulla.

Ennen kaikkea alueellistamispäätös oli kuitenkin tärkeä Kuopiolle. Sen odotetaan tuovan alueelle paitsi uusia työpaikkoja ja veronmaksajia, myös piristysruiskeen seudun yritystoimintaan.

- Kuopio on yksi potentiaalinen kehittyvä keskus valtakunnallisessa kilpailussa. Alueellistamispäätös oli tärkeä koko seudun elinkeinopolitiikan kehittämisen kannalta, toteaa kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Marja-Leena Puputti.

Fimean tulosta on hyötyä myös ensi vuonna aloittaville Itä-Suomen yliopistolle ja Terveystieteiden tiedekunnalle, joka kokoaa yhteen lääketieteen, farmasian ja hoitotieteen oppialat. Uusi keskus avaa ovia tutkimus- ja koulutusyhteistyöhön ja lisää valmistuvien lääkärien ja farmasian ammattilaisten työllistymismahdollisuuksia.

Kun uusi Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus aloittaa toimintansa marraskuussa, valtaosa toiminnasta pysyy vielä Helsingissä. Toiminnot siirtyvät Kuopioon vähitellen viiden vuoden siirtymäajan kuluessa. Marraskuussa Kuopiossa aloittaa 15-20 virkamiestä, jotka keskittyvät lääkealan tutkimus- ja kehittämistoimintaan.

Myöhemmin Fimealle rakennetaan todennäköisesti kokonaan uudet toimitilat. Tontteja olisi tarjolla kampusalueelta ja sen tuntumasta, esimerkiksi nykyisen parkkipaikan kohdalta ja moottoritien toisella puolelta. (VE)

Lue lisää aiheesta tällä viikolla ilmestyvästä Apteekkarilehdestä.