Uutinen

Kuluttajaliitto ja Fimea: ”Hyvä että apteekit pohtivat valikoimaansa”

09.02.2017 | 10:40

Teksti : ERJA ELO

Apteekkariliiton laatima ohjeistus tuote- ja palveluvalikoimasta saa kehuja sidosryhmiltä. Kuluttajaliitto kysyy, miten jäsenapteekit sitoutetaan ohjeistukseen.

Kuluttajaliiton johtava lakimies Tuula Sario pitää ohjeistusta hyvänä esimerkkinä siitä, miten edunvalvontajärjestöt yrittävät paimentaa alansa toimijoita noudattamaan lainsäädäntöä ja eettistä koodistoa.

– Apteekkariliiton ohjeistus on erinomainen, mutta miten kenttä sitoutetaan siihen aidosti? Todellisuus voi olla melko kaukana ohjeistuksesta. Kun raha puhuu, sen ääni on voimakkaampi kuin edunvalvontajärjestön toive. Kaikenlainen omavalvonta edellyttää myös sanktioita.

Kuluttajaliitto on kritisoinut apteekkien tuotevalikoimaa mediassa. Sario varoittaa apteekkeja kokeilemasta rajojaan tuotevalikoimassa.

Ylenmääräinen kosmetiikka saa apteekit näyttämään marketilta, eivätkä makeispussit kuulu valikoimaan ollenkaan. Hän näyttää vihreää valoa ainoastaan xylitol-pastilleille.

– Jos tuotteella voi olla vain negatiivisia terveysvaikutuksia, se ei ole apteekkitavaraa. Kuluttajien luottamus apteekkeihin on valtava, eikä sitä saa käyttää väärin.

Seksuaaliterveyttä ei hänen mielestään tarvitse erikseen vaalia apteekeissa.

– Jos peruste seksuaaliterveystuotteille on se, että ne tuottavat hyvää oloa, niin yhtä lailla kirjat, kahvakuulat tai kukat voisivat kuulua apteekin valikoimiin, Sario sanoo.

Hän toivoo, että apteekit kehittäisivät tuotevalikoimaansa tavaroiden sijasta palveluliiketoimintaan.

– Apteekeista voisi saada rokotuksen, muita terveyspalveluja tai vaikka päihdeneuvontaa. Matalan kynnyksen toimipisteissä asian voisi hoitaa kauppareissun ohessa, hän ehdottaa.

Edistääkö tuote terveyttä?

Fimean lupa- ja tarkastusyksikön päällikkö Eeva Leinosen mielestä on hyvä, että apteekeissa pohditaan tuote- ja palveluvalikoiman kokonaisuutta. Linjaukset on hyvä olla mietittynä, ennen kuin uutta otetaan myyntiin.

– Kannattaa miettiä, onko tuotteelle tai palvelulle tarvetta. Sopiiko se apteekin valikoimaan: onko tuote turvallinen ja laadukas, edistääkö se terveyttä? Onko apteekilla osaamista ja myyntiin sopivat tilat niin, ettei myynti häiritse perustyötä, hän listaa.

Lääkevalvonnan näkökulmasta apteekissa tulee olla lääkkeitä tavanomaisen asiakaskunnan tarvetta vastaava määrä. Lisäksi apteekeissa tulee olla lääkkeiden käytössä tarvittavia apuvälineitä ja sidetarpeita.

– Muilta osin voidaan myydä sellaista, mikä tukee lääkehuollon onnistumista ja terveydenhuollon tavoitteita, Leinonen sanoo.