Kronans Apotekilla on Ruotsissa 322 apteekkitoimipistettä. Kuva: Erja Lempinen
Uutinen

Kronans Apotek ja Apoteksgruppen yhdistyvät Ruotsissa

10.02.2022 | 08:19

Teksti : Hanna Hyvärinen

Uudesta yhtiöstä tulee Ruotsin kolmanneksi suurin apteekkitoimija.

Oriolan Ruotsissa omistama apteekkiketju Kronans Apotek sekä Euroapothecan omistama Apoteksgruppen yhdistyvät. Fuusiossa syntyvällä uudella apteekkiketjulla on Ruotsissa kaikkiaan 470 apteekkia ja 2 300 kokoaikaista työntekijää.

Tämä tekee siitä Ruotsin kolmanneksi suurimman apteekkitoimijan. Suurimpia ovat Apoteket AB ja Apotek Hjärtat.

Uuden yhtiön arvioitu markkinaosuus on 25 prosenttia, ja sen yhteenlaskettu myynti oli vuonna 2020 noin 1,14 miljardin euroa. Kronans Apotekin markkinaosuus on tällä hetkellä noin 16,3 prosenttia.

Euroapotheca on Pohjois-Euroopassa toimiva kansainvälinen konserni, joka hallinnoi apteekkiketjuja, online-apteekkeja ja lääketukkukauppoja Virossa, Latviassa, Liettuassa ja Ruotsissa. Konserni työllistää yhteensä lähes 4 000 työntekijää. Euroapotheca osti Apoteksgruppenin vuonna 2018.

Oriola ja Euroapotheca omistamat kumpikin 50 prosenttia uudesta yhtiöstä.

– Olemme iloisia voidessamme kertoa Oriolan Kronans Apotekin ja Euroapothecan Apoteksgruppenin suunnitellusta yhdistymisestä, joka luo merkittäviä synergiamahdollisuuksia apteekkiliiketoiminnassa. Suunniteltu järjestely on looginen askel Oriolan muutosprosessissa, ja järjestelyn myötä Oriola keskittyy yhteiskunnalliseen rooliinsa lääkkeitä jakavana infrastruktuurialan yrityksenä sekä palveluiden tarjoamiseen lääkeyrityksille ja apteekeille. Yhteishankkeen myötä uusi yhtiö keskittyy synergiaetujen saavuttamiseen seuraavien 2–3 vuoden aikana”, kertoo Oriolan hallituksen puheenjohtaja Panu Routila Oriolan tiedotteessa.

Yhdistymissopimus tarvitsee vielä Ruotsin kilpailuviranomaisen hyväksynnän, joten yhdistymisen odotetaan toteutuvan kuluvan vuoden jälkimmäisellä puoliskolla.