Suomeen arvioidaan saatavan huhtikuun loppuun mennessä noin 2 miljoonaa rokoteannosta. Kuva: Ingimage
Uutinen

KRAR: AstraZenecan rokotetta vain alle 70-vuotiaille

03.02.2021 | 11:49

Teksti : Hanna Hyvärinen

Jaa artikkeli:

Suomen rokotusasiantuntijat suosittelevat, että AstraZenecan rokotetta annetaan vain alle 70-vuotiaille. Annosväli kaikissa rokotteissa pitenee 12 viikkoon.

Tammikuun lopussa ehdollisen myyntiluvan saanutta AstraZenecan koronavirusrokotetta suositellaan Suomessa ainakin toistaiseksi annettavaksi vain alle 70-vuotiaille. Yli 70-vuotiaat rokotetaan aiemmin hyväksytyillä mRNA-rokotteilla. Näin suosittaa Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä.

Ryhmä päätti suosituksesta kokouksessaan tiistaina, ja se on voimassa toistaiseksi. Suositusta voidaan tarvittaessa muuttaa, kun tieto rokotteen tehosta eri ikäryhmillä karttuu.

Monissa maissa AstraZenecan rokotetta on päätetty antaa vain alle 65-vuotiaille, sillä vanhemmat ikäryhmät olivat varsinaisessa tutkimusvaiheessa niukasti edustettuina. Suurin osa tutkimuksiin osallistuneista henkilöistä oli 18–55-vuotiaita.

Suomessa ikäraja vedettiin 70 vuoteen sillä perusteella, että juuri tuossa iässä vakavan taudikuvan ja kuoleman riskin katsotaan nousevan selvästi.

Annosväli jatkossa 12 viikkoa

Samassa kokouksessa kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä päätyi siihen, että kaikkien rokotteiden annosväli on jatkossa 12 viikkoa. THL:n ylilääkäri Hanna Nohynekin mukaan tähän päädyttiin kahdesta syystä.

Yhtäältä pidempi annosväli antaa paremman suojan, kun vastustuskyky ehtii kypsyä ja vahvistua paremmin. Toinen syy on epidemiologinen. Pidempi rokotusväli auttaa nostamaan rokotuskattavuutta, kun rokotuksia on niukasti saatavilla ja on tärkeää saada edes ensimmäinen rokoteannos mahdollisimman monelle.

Saanti paranee kevättä kohti

Suomeen on tähän mennessä saatu noin 230 000 rokoteannosta. Näistä on rekisteritietojen mukaan pistetty noin 145 000.

Ensi viikosta alkaen saapuvien rokotusten määrän pitäisi nousta viikoittain, mutta saantiin liittyy edelleen epävarmuuksia. Viikon 9 loppuun mennessä Suomeen arvioidaan saatavan noin 800 000 annosta ja huhtikuun loppuun mennessä noin 2 miljoonaa annosta.

Tämä tarkoittaisi sitä, että yli 70-vuotiaat suomalaiset olisi rokotettu ainakin yhdellä annoksella huhtikuun loppuun mennessä.

THL:n erityisasiantuntijan Mia Kontion mukaan rokotuksia hidastaa nimenomaan rokotteiden saanti. Kontion mukaan muilta osin kapasiteetti riittäisi jopa yli puoleen miljoonaan rokotukseen viikossa.

Uusia myyntilupia saattaa kuitenkin alla tulossa vielä kevättalven aikana.