Uutinen

Koulun liikuntatyö vuoden terveysteko

24.01.2019 | 16:30

Health Awards 2019 -kilpailun voittivat Jyrängön koulun Liikuttavan hyvä koulu –ohjelma ja Precordior Oy:n sydämen eteisvärinän tunnistava älypuhelinsovellus.

Heinolalaisen Jyrängön koulun liikuntaohjelma nimettiin vuoden terveysvesteoksi ja Predictorin sovellus vuoden terveysinnovaatioksi. Molemmat voittajat vastaanottivat 5 000 euron rahapalkinnon.

Terveysalan asiantuntijoista koostuva tuomaristo kiitti palkittujen sairauksia ehkäisevää näkökulmaa, joka säästää yhteiskunnan varoja ja vähentää inhimillistä kärsimystä.

– Precordiorin sovellus on esimerkki innovaatiosta, jolla on mahdollisuus pelastaa ihmishenkiä. Jyrängön koulussa on lisätty aktiivisuutta ja hyvinvointia ilman suuria investointeja, ja toimintamalli on monistettavissa laajempaan käyttöön, perusteli tuomaristo valintojaan.

Jyrängön koulussa liikkuminen on tuotu kiinteäksi osaksi koulupäivää. Jokaisella oppilaalla on mahdollisuus liikkua vähintään tunti jokaisena koulupäivänä. Koulu on onnistunut merkittävästi lisäämään koulupäivän aikaista aktiivisuutta ja kouluyhteisön hyvinvointia.

Precordiorin sovellus havaitsee sydämen eteisvärinän puhelimen omilla sensoreilla. Eteisvärinä on yleisin sydämen rytmihäiriö, johon sairastuu länsimaissa  joka neljäs 40 vuotta täyttänyt. Se on usein oireeton tai vähäoireinen ja lisää aivoinfarktin, sydämen vajaatoiminnan ja kuoleman riskiä.

Tamron Health Awards palkitsee vaikuttavasti terveyttä lisäävää työtä sekä nostaa esiin lupaavia tekoja ja innovaatioita. Vuodesta 2016 alkaen jaettu palkinto on suunnattu Suomen terveysalan huippusaavutuksille ja niiden tekijöille.