Uutinen

Koronaviruksen hiljentämässä apteekissa opiskellaan ahkerasti

24.04.2020 | 08:54

Teksti : ERJA ELO

Vaasan Keskusapteekissa poikkeustilanteesta johtuva töiden väheneminen käytetään hyödyksi opiskelemalla uusia taitoja.

Apteekkari Tiina Heikkilä on päättänyt pysyä positiivisena, vaikka Vaasan ydinkeskustassa sijaitsevan apteekin liikevaihto on normaaliin huhtikuuhun verrattuna noin 40 % pienempi.

Vastaavassa tilanteessa moni kollega on joutunut lomauttamaan työntekijöitä, mutta Heikkilän mielestä nyt on oivallinen tilaisuus kehittää henkilökunnan ammattitaitoa.

– Meillä on alettu tehdä säännöllisesti etätyöpäiviä, jotka käytetään pääasiassa webinaareihin. Päiväohjelman tilkkeenä on myös apteekin toimintaohjeiden päivittämistä, hän kertoo.

Heikkilä on iloinen siitä, miten motivoituneita ja oma-aloitteisia työntekijät ovat. Jokainen on ehdottanut itseään kiinnostavia kursseja, joilla saa parhaiten päivitettyä omaa ammattitaitoaan.

Ensiapukoulutusta etänä

Suosittuja ovat erityisesti Farmasian oppimiskeskuksen ja Apteekkariliiton pitkät webinaarit, joiden katsomiseen ei normaaliarjessa riitä koskaan aikaa.

Koko työyhteisö on katsonut webinaarin, jossa käsiteltiin koronaviruspandemian aiheuttamien tunteiden ja tilanteiden kanssa selviämistä.

Heikkilä luettelee pitkän listan kursseja, joille henkilökunta on jo osallistunut. Esimerkiksi proviisorit ovat opiskelleet työsuhdekysymyksiä, ja diabetesvastaavaa ovat kiinnostaneet diabeteksen uudet lääkehoidot.

Yksi työntekijöistä käy ensiavun EA1-kertauskurssia kaksipäiväisenä webinaarina. Jos elvytystaitojen opettelu onnistuu etänä, pääsee seuraavalle kurssille moni työkaveri.

Apteekin koulutuskalenteriin on merkitty tulevat kurssit muun muassa riskilääkkeiden tunnistamisesta ja unihäiriöiden hoidoista.

– Kun palaamme poikkeustilanteesta normaaliarkeen, olemme entistä fiksumpia, Heikkilä uskoo.

Tsemppiä yrittäjäkollegoille

Tiina Heikkilä on pitänyt tsemppihenkeä yllä myös Vaasan Yrittäjissä. Yhdistys julkaisi viime viikolla somevideon, jonka tarkoituksena on antaa vertaistukea koronatilanteesta kärsiville yrittäjäkollegoille.

Videolla esiintyvien eri alojen yrittäjien joukossa Heikkilä kertoo oman yrityksensä haasteista ja arjesta poikkeusaikana.

– Tällä hetkellä suuri osa työajastani kuluu viranomaismääräysten seuraamiseen ja jalkauttamiseen siten, että meillä apteekissa on turvallista työskennellä ja asioida.

Hän toivoo, että omien kokemusten jakaminen helpottaa samassa tilanteessa olevia. Hän toivoisi enemmän keskustelua myös apteekkarikollegojen kesken, koska poikkeustilannetta on helpompi kestää toinen toistaan tukemalla.

– Emme voi koronapandemialle mitään. On vain pakko hyväksyä, että se tapahtuu, ja ottaa päivä kerrallaan. Vaikka tämä koettelee sietokykyä, kyllä se joskus on ohi ja palaamme normaaliin arkeen.