Itsehoitolääkkeet ja koronan kotitestit ovat kysyttyjä Jorvin apteekissa, kertoo apteekkari Anssi Karlstedt. kuva: Erkki Kostiainen
Uutinen

Koronatilanne ei ole ruuhkauttanut sairaaloiden yhteydessä toimivia apteekkeja

14.01.2022 | 08:49

Teksti : Erja Elo

Pahentuneen koronatilanteen aiheuttama sairaaloiden kuormitus näkyy vaihtelevasti Espoossa, Tampereella ja Kuopiossa suurten sairaaloiden yhteydessä toimivissa apteekeissa.

Espoon sairaalan yhteydessä toimivassa Jorvin apteekissa on ollut tammikuussa normaalia enemmän asiakkaita. 

Apteekki on joka päivä auki klo 24 asti. Erityisesti illat ja viikonloput ovat olleet tavanomaista vilkkaampia.

– Meillä on ollut suhteellisen vilkas tammikuu. Apteekista haetaan paljon koronakotitestejä ja itsehoitolääkkeitä. Niitä tilataan enenevässä määrin myös nopeilla kotiinkuljetuksilla, kertoo apteekkari Anssi Karlstedt.

Kotitestien menekki alkoi kasvaa ennen joulua, kun THL otti niiden käyttöön positiivisen kannan.

– Ihmiset ovat selvästi ottaneet vastuullisen asenteen tämän taudin kotihoidosta, Karlstedt arvioi.

Monessa apteekissa on pohdittu, miten apteekki pysyy toiminnassa, jos henkilökunta sairastuu tai joutuu laajasti karanteeniin. Jorvin apteekissa ei ole tarvinnut turvautua varasuunnitelmiin, sillä henkilökunta on pysynyt terveenä.

– Me olemme toistaiseksi pysyneet hyvin tolpillamme. Ainoastaan kolmannen rokotteen sivuvaikutuksena ollut muutamia kuumepoissaoloja, apteekkari kertoo.

Tampereella ja Kuopiossa rauhallista

Pahentunut koronatilanne ei näy millään tavalla Tampereen yliopistollisen sairaalan yhteydessä toimivassa Tammedica Apteekissa.

– Asiakkaita käy kaikesta huolimatta, mutta ei myöskään ole jonoa pääovelle asti, kertoo apteekkari Marianne Ahonen.

Tilanne on yhtä rauhallinen Kuopion yliopistollisen sairaalan yhteydessä sijaitsevassa Puijon apteekissa. 

– Joulukuu oli apteekin historian vilkkain, tammikuussa on ollut selvästi hiljaisempaa. Koronakotitestejä kysytään niin paljon, että välillä ovat loppuneet. Nyt niitä taas saa, kertoo apteekkari Jukka Väätäinen.