Oireilevia asiakkaita pyydetään käyttämään apteekkien verkkopalveluja, tosin niissäkin tilanne on kireä.
Uutinen

Koronatartunnat haittaavat apteekkitoimintaa Ruotsissa, Suomessa tilanne parempi

25.01.2022 | 09:08

Teksti : Erja Elo

Koronatartunnoista johtuvat sairauspoissaolot haittaavat Ruotsissa monen apteekin toimintaa. Aukioloaikoja on rajoitettu ja lääkkeiden toimitusajat ovat normaalia pidemmät.

Ruotsissa monen apteekin on vaikeaa toimia tällä hetkellä normaalisti, koska henkilökuntaa on paljon sairauslomalla koronatartuntojen vuoksi. Poissaolot rajoittavat apteekkien aukioloa ja lääkkeiden toimitusajat ovat normaalia pidemmät.

Ruotsin apteekkiyhdistys on vedonnut kansalaisiin, jotta nämä auttaisivat apteekkeja. Yhdistys pyytää kansalaisia varautumaan lääkkeiden ostamiseen hyvissä ajoin ennen kotona olevien lääkkeiden loppumista. Samalla tulee varmistaa, että reseptit ovat voimassa. 

Jos apteekkiin on pitkä matka, sinne menijöitä pyydetään varmistamaan internetistä tai puhelimella, ettei apteekki ole tilapäisesti suljettu. Oireilevia pyydetään käyttämään apteekkien verkkopalveluja, tosin niissäkin tilanne on kireä. 

– Apteekit ovat erityisen haavoittuvia, koska valikoimaamme ja palveluitamme todella tarvitaan pandemia-aikoina, sanoo Ruotsin apteekkiyhdistyksen toimitusjohtaja Johan Wallér tiedotteessa.

Ongelmia on erityisesti maaseudulla ja harvaan asutuilla seuduilla, joissa kärsitään jo valmiiksi farmaseuttipulasta.

Suomessa poissaoloja jonkin verran

Pandemiatilanne näkyy sairauspoissaoloina myös Suomen apteekeissa, mutta tilanne on pysynyt melko hyvänä.

Apteekkariliitto on seurannut tilannetta kysymällä jäsenapteekeiltaan, kuinka paljon koronaan liittyvät sairauspoissaolot ja karanteenit haittaavat apteekin toimintaa. 

Eilen suljetun kyselyn perusteella apteekeista vain 3 prosenttia kärsii poissaoloista paljon, 28 prosenttia jonkin verran ja loput eivät lainkaan. Kyselyyn vastasi 345 apteekkia.

Apteekkariliitto on kysynyt poissaoloista tämän vuoden jokaisella viikolla. Poissaolotilanne on pysynyt koko tammikuun ajan lähes samana.