Apteekkariliiton selvityksen mukaan ainakin 68 apteekissa työskentelee rokottamiseen oikeutettuja sairaanhoitajia tai terveydenhoitajia. Kuva: Ingimage
Uutinen

Koronarokotuksille tarvitaan pian paikkoja – apteekit voivat auttaa kuntia

03.12.2020 | 12:52

Teksti : Erja Elo

Jaa artikkeli:

Koronapandemia saattaa lisätä tarvetta apteekkirokotusten järjestämiseen. Apteekkien kannattaa aktiivisesti tarjota tilojaan kunnille.

Söderkullan apteekki toimii jo kolmatta vuotta yhtenä Sipoon kunnan virallisista influenssarokotuspisteistä. Ensimmäisenä vuonna apteekin sairaanhoitaja antoi noin 300 rokotusta; yhteensä kunnassa rokotettiin 3 400 riskiryhmäläistä.

Apteekkari Ann-Mari Viitanen ennakoi rokotettavien määrän nousevan tänä vuonna ennätyslukemiin.

– Nythän influenssarokotteen ottamista on suositeltu vahvasti koronapandemian takia. Kiinnostusta varmasti lisää se, että Söderkullan terveysasema on tilapäisesti suljettu ja lähin kunnallinen terveysasema on 10 kilometrin päässä, hän sanoo.

Asiakkaat ja kunta tyytyväisiä

Apteekin ja kunnan rokotusyhteistyö alkoi, kun Viitanen otti muutama vuosi sitten yhteyttä kunnan sosiaali- ja terveyspalveluihin. Ensin kunnassa oltiin varautuneita apteekin terveyspistetoimintaa kohtaan, mutta keväällä 2018 terveysasemalta otettiin yllättäen Viitaseen yhteyttä ja kysyttiin, pystyisikö apteekki rokottamaan riskiryhmiä. Viitanen perusti nopeasti apteekkiin Terveyspisteen, joka toimii edelleen.

Rokotteen haluavat riskiryhmäläiset tulevat apteekkiin kunnan keskitetyn ajanvarauksen kautta. Apteekin sairaanhoitaja kirjaa influenssarokotukset reaaliaikaisesti suoraan potilastietojärjestelmään, johon hänellä on rajattu henkilökohtainen käyttöoikeus. Kunta maksaa apteekille rokottamisesta solmitun yhteistyösopimuksen mukaisesti.
 
– Asiakaspalaute on ollut hyvin myönteistä ja Sipoon kunta on ollut yhteistyöhön oikein tyytyväinen, Viitanen sanoo. 

Tällä hetkellä asiakas voi ottaa omakustanteisesti influenssarokotteen niissä 21 apteekissa, joissa on Söderkullan kaltainen apteekin Terveyspiste. Rokotuksia antavat sairaanhoitajat ja terveydenhoitajat, mutta rokotustoiminnasta vastaa aina vastuulääkäri.

Apteekkeihin jopa 400 rokotuspistettä

Koronapandemia lisää tarvetta rokotuspisteiden järjestämiseen. Farmasian Maailmanjärjestö FIP on kehottanut kaikkia maita ottamaan apteekit mukaan pandemiarokotuksiin.

Suomen apteekit ovat valmiita tarjoamaan tilojaan koronarokotuksia varten. Apteekkariliiton tekemän kyselyn mukaan apteekkirokotuspisteitä voitaisiin saada jopa 400. Maankattava apteekkiverkosto ja pitkät aukioloajat toisivat merkittävän lisän Suomen nykyiseen rokotuskapasiteettiin. 

– Nyt jos koskaan tarvitaan lisää rokotuspaikkoja. Apteekkien mukanaolo lisäisi myös rokotuskattavuutta, sanoo asiantuntijaproviisori Tiina Koskenkorva Apteekkariliitosta.

Osa apteekeista pystyisi hoitamaan myös rokotustoimintaa. Apteekkariliiton selvityksen mukaan ainakin 68 apteekissa työskentelee jo nyt rokottamiseen oikeutettuja sairaanhoitajia tai terveydenhoitajia. Lisäkoulutetut farmaseutit ja proviisorit voisivat osaltaan lisätä rokotteita antavien terveydenhuollon ammattilaisten määrää.

Apteekkirokottaminen on jo rutiinia useissa Euroopan maissa, kuten Norjassa ja Tanskassa. Apteekkariliitto on toivonut rokotustoiminnan laajentamista apteekkeihin rokotuskattavuuden parantamiseksi Suomessakin jo kymmenen vuoden ajan.

– Poliittiset päättäjät ovat suhtautuneet apteekkirokotuksiin hyvin myönteisesti, mutta toistaiseksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on nähnyt asiassa enemmän esteitä kuin mahdollisuuksia. Rokottaminen edellyttäisi säädösmuutoksia ja lisäkoulutusta, Koskenkorva sanoo.

Apteekkien kannattaa tarjota tilojaan

Apteekkariliitto on kannustanut apteekkeja tarjoamaan aktiivisesti tiloja kuntien rokotustoimintaan, koska julkiset sosiaali- ja terveyspalvelut saattavat kuormittua pahenevan koronatilanteen ja alkavan influenssakauden aikana.

– Tarjoaminen voi olla helpompaa, jos mukana on useampi saman kaupungin apteekki. Silloin julkisen puolen päättäjille ei tule tunnetta yksittäisen toimijan suosimisesta. Asiassa kannattaa olla aktiivinen juuri nyt, Koskenkorva kannustaa.

Hän kehottaa ottamaan yhteyttä esimerkiksi kunnan tartuntataudeista vastaavaan lääkäriin, joka vastaa kansallisen rokotusohjelman rokotusten järjestämisestä alueellaan. Pienissä kunnissa tartuntataudeista vastaava lääkäri on sama kuin johtava lääkäri.

Aina yhteydenotto ei tuota tulosta, mutta avun tarjoaminen voi jättää positiivisen muistijäljen kaupungin päättäjiin, kuten Söderkullan tapaus osoittaa.

Oulussa ollaan valmiita

Myös Oulussa viiden apteekkarin joukko otti kesällä yhteyttä Oulun kaupungin rokotustoiminnasta vastaavaan henkilöön ja tarjosi apteekkitiloja kaupungin käyttöön syksyn influenssarokotuksia varten.

– Meille vastattiin aika nopeasti, että kaupunki etsii joukkorokotuksiin sopivia isompia tiloja, kuten kouluja. En tiedä, olisiko vastaus sama nykytilanteessa, koska kaupunki on joutunut huonontuneen koronatilanteen antamaan influenssarokotuksia kuitenkin ajanvarauksella, kertoo apteekkari Laura Tuovinen Oulunsalon apteekista.

Torjutuksi tulemisesta jäi apteekkareille olo, että asiaa ei ehkä ajateltu kaupungin osalta aivan loppuun asti: pystyyhän apteekin sairaanhoitaja antamaan pistoksia aivan yhtä tehokkaasti kuin kaupungin omakin sairaanhoitaja.

– Olemme ehdottomasti valmiita tarjoamaan apteekkitiloja uudestaan kaupungin käyttöön, kun koronarokotukset alkavat, Tuovinen vakuuttaa.