Uutinen

Koronaepidemian vaikutuksia lääkkeiden saatavuuteen seurataan nyt tarkasti Euroopassa

10.03.2020 | 14:37

Teksti : HANNA HYVÄRINEN

Toistaiseksi koronavirus ei ole aiheuttanut merkittäviä saatavuushäiriöitä, mutta tilanne voi muuttua epidemian pitkittyessä.

Euroopan lääkevirasto (EMA) kumppaneineen seuraa nyt tarkasti COVID-19 -koronaviruksen vaikutuksia lääkkeiden saatavuuteen Euroopassa. Vielä toistaiseksi epidemia ei ole aiheuttanut merkittäviä saatavuusongelmia, mutta EMA:n mukaan niitä voi ilmetä epidemian jatkuessa.

Epidemia voi vaikeuttaa lääkkeiden saatavuutta ainakin kahdella tavalla. Pahimmilla epidemia-alueilla voidaan joutua sulkemaan lääketehtaita. Toisaalta matkustus- ja vientirajoitukset voivat vaikeuttaa lääkkeiden kuljetuksia Aasiasta Eurooppaan.

EU on kutsunut koolle ohjausryhmän, joka selvittää, miten mahdollisiin häiriöihin voidaan varautua. Ryhmä toimii Euroopan komission alaisuudessa. Ryhmässä on edustajia komissiosta ja eri viranomaistahoista.

EMA kuitenkin muistuttaa, että viime kädessä vastuu lääkkeiden saatavuudesta on myyntiluvan haltijalla. Se on ohjeistanut eri toimijoita varautumaan epidemian aiheuttamiin poikkeustilanteisiin.

EMA on myös ryhtynyt tarkastelemaan lääkkeiden valmistustietoja selvittääkseen, millä valmisteilla häiriöiden riski on suurin.

Myös Fimea seuraa tilannetta

Suomessa tilannetta seuraa lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea. Sen lääkeyrityksiltä saamien tietojen perusteella koronavirus ei ole toistaiseksi aiheuttanut suuria ongelmia lääkkeiden saatavuuteen. Fimean mukaan terveydenhuollon ja lääkealan toimijat tekevät jatkuvasti tiivistä yhteistyötä saatavuushäiriöiden torjumiseksi.

Fimea on arvioinut lääkevalmistajien ja lääkkeiden maahantuojien kanssa epidemian tuotannollisia vaikutuksia sekä toimitusketjujen ja varastojen tilannetta. Se on myös kehottanut toimijoita tekemään riskiarviot sekä varautumaan epidemian laajentumiseen ja pitkittymiseen. Fimea on myös ohjeistanut apteekkeja asiakaspalvelutilanteita varten.

Fimea julkaisee myyntiluvan haltijoiden ilmoittamat lääkkeiden saatavuushäiriöt verkkosivullaan, jossa on tarjolla myös saatavuushäiriöiden hakukone.