Uutinen

Koronaepidemia hiljensi myös osan apteekeista

20.04.2020 | 13:08

Teksti : ERKKI KOSTIAINEN

PÄIVITETTY 21.4. 11:20 Apteekit, jotka sijaitsevat hiljentyneissä kauppa- ja liikekeskuksissa tai työmatkareittien varrella ovat kärsineet asiakaskadosta eniten.

Apteekkialakaan ei ole säästynyt koronaepidemian talousvaikutuksilta, kun liikkumisrajoitukset ovat hiljentäneet osan apteekeista. Apteekeissa tilanne ei ole kuitenkaan niin paha kuin monilla muilla aloilla, joilla rajoitukset ovat romahduttaneet tuotteiden ja palveluiden kysynnän lähes nollaan. Lomautusuhan alle on joutunut maanlaajuisesti kymmeniä tuhansia eri alojen työntekijöitä.

Apteekkariliiton mukaan epidemia on kohdellut eri apteekkeja hyvin eri tavalla.

– Apteekit, jotka sijaitsevat hiljentyneissä kauppa- ja liikekeskuksissa tai työmatkareittien varrella ovat kärsineet asiakaskadosta eniten, kertoo Apteekkariliiton talous- ja hallintojohtaja Ilkka Harjula.

Harjulan mukaan osassa asiakaskadosta kärsivistä apteekeista onkin jouduttu turvautumaan lomautuksiin ja muihin säästötoimenpiteisiin.

Apteekkien työnantajaliiton mukaan lomautuksiin liittyviä kysymyksiä on tullut liittoon 30-40 apteekista, mutta lomautuksiin on toistaiseksi turvauduttu alle kahdessakymmenessä apteekissa.

– Yksikään apteekkari ei lomauta turhaan yhtään työntekijää, ellei siihen ole aito tarve ja pätevä syy. Tämä käy hyvin selkeästi ilmi apteekkareiden kanssa keskustellessamme. Apteekkarit tekevät kaikkensa, ettei lomautuksiin jouduttaisi, kertoo Apteekkien työnantajaliiton toimitusjohtaja Kirsi Mäkinen.

PÄIVITETTY 21.4. 11:20 Poistettu Ilkka Harjulan sitaatti, jonka mukaan julkiset tuet eivät koske apteekkeja. Apteekki voi saada tukea ELY-keskukselta.