Uutinen

Korona vei Lapista ulkomaalaiset turistit

04.09.2020 | 10:05

Teksti : ERJA ELO

Pohjois-Suomen matkailusesonki otti keväällä kovan iskun, kun Suomi laittoi rajat kiinni. Turistien puute näkyy myös apteekeissa.

Kuluva vuosi on ollut Lapin matkailulle poikkeuksellinen. Ulkomaalaisten matkailijoiden määrä romahti keväällä, mutta toisaalta kesä toi joillekin paikkakunnille ennätysmäärän kotimaisia matkailijoita.

Matkailulla on suuri merkitys Lapin taloudelle. Ala työllistää yli 8 000 ihmistä ja rekisteröityjä yöpymisiä on vuosittain yli 3 miljoonaa. Matkailijoista noin puolet on ulkomaalaisia.

Koronavirukseen liittyvät matkustusrajoitukset ovat muuttaneet tilanteen täysin. Tällä viikolla Lapin suurin matkailukonserni ilmoitti aloittavansa yt-neuvottelut, jotka koskevat hotelliketju Lapland Hotelsin ja ohjelmapalveluyritys Lapland Safaris’n koko henkilökuntaa eli vaarassa ovat noin 2 000 henkilön työpaikat.

Lapin Kauppakamari ja Lapin Matkailuelinkeinon liitto (LME) toteuttivat matkailuyrityksille kyselyn, joka osoittaa tulevan talvikauden olevan kriittinen matkailualan tulevaisuudelle: 60 % vastaajista ei jatka toimintaansa 10 kuukautta pidempään, jos ulkomaisia asiakkaita ei tule lainkaan talvikaudella 2020-2021.

Lapin elinvoimaisuus vaarassa

Sodankylän apteekin apteekkari Marjo Rajamäki arvioi, että koronapandemialla voi olla vakavia ja pitkäaikaisia seurauksia.

– Matkailu on Lapissa ykköselinkeino. Turistien puute on tässä lyhyen tähtäimen huoli. Pitkällä tähtäimellä matkailun ongelmat voivat heikentää koko Lapin elinvoimaisuutta.

Pelkona on, että ensin matkailuala irtisanoo vakituisia työntekijöitä, eikä Lappiin myöskään tule kausityöntekijöitä. Palvelujen kysynnän heikkeneminen voi viedä konkurssiin muitakin kuin matkailualan yrityksiä. Lopulta kuntakeskukset heikkenevät ja ihmiset muuttavat työn perässä muualle.

– Jos palvelut rapautuvat, kaatunutta palveluverkostoa ja infraa on vaikea nostaa pystyyn uudelleen, vaikka koronarokote tulisikin pian. Mitä enemmän kuntien talous pyörii matkailun ympärillä, sen huonommat odotukset niillä on, Rajamäki sanoo.

Vaeltajia Inarin Otsamotunturilla. Kuva: Lapin Materiaalipankki / Kirsi Ukkonen / Metsähallitus

Voiko massamatkailu loppua kokonaan?

Tulevan talven matkailusesonki on suuri kysymysmerkki alueen yrittäjille, jotka odottavat Suomen hallituksen päätöksiä lentorajoituksista. Hallitus neuvotteli tällä viikolla mm. siitä, miten brittituristien joululomamatkat Lappiin voitaisiin varmistaa. Britit ovat alueen suurin ulkomainen matkailijaryhmä, ilman heitä Lappiin jää tulematta noin 400 tilauslentoa.

Jääkäriprikaatista, kaivostoiminnasta ja elokuvajuhlistaan tunnettu Sodankylä ei ole niin riippuvainen matkailusta kuin esimerkiksi hiihtokeskuspaikkakunnat. Lähimmät turistikohteet ovat 38 kilometrin päässä sijaitseva Pyhä-Luoston kansallispuisto sekä kunnan pohjoispäässä sijaitseva Kakslauttanen.

Sodankylän apteekissa kesä on ollut tavallista vilkkaampi.

– Apteekissa on käynyt paljon suomalaisturisteja, jotka ovat ajamassa Norjaan tai Pohjois-Lappiin vaeltamaan, Marjo Rajamäki sanoo.

Hiihtokeskuksissa tilanne on huonompi, sillä talvisesonki keskeytyi maaliskuussa kuin seinään. Paras turistikausi kestää joulukuusta huhtikuuhun eli hiihtopaikkojen yrityksillä on viisi kuukautta aikaa tehdä vuoden tili.

Rajamäki on pohtinut pandemian pitkäaikaisvaikutuksia. Tuleeko lentämisestä niin kallista, että massamatkailu loppuu kokonaan?

– Lapissa voitaisiin kehittää yksilöllistä ja kestävän kehityksen mukaista matkailupalvelua. Suomalaiset eivät osta samassa määrin safaripalveluja kuin ulkomaiset turistit. Me saatamme vuokrata lumikengät, mutta emme tarvitse ketään viemään meitä tunturiin tai laduille. Tätä pitää matkailuyrittäjien pohtia.

Toinen aalto pelottaa Lapin apteekkareita

Apteekkariliiton tekemän kyselyn mukaan koronapandemian ensimmäinen aalto on koskettanut Lapin apteekkeja vaihtelevasti. Jos nykyisenkaltainen tilanne jatkuu pitkään, joka kolmas apteekki arvioi joutuvansa talousvaikeuksiin. Joka kuudes apteekki on jo joutunut muuttaman aukioloaikojaan.

– Raja Ruotsiin käytännössä melko suljettu, olemme menettäneet sieltä tulevia asiakkaita, kuvailee eräs apteekkari.

Tuleva talvi aiheuttaa apteekkareille epävarmuutta myös henkilöstön riittävyyden kannalta. Työntekijöiden mahdollinen sairastuminen ja korvaavan työvoiman saaminen mietityttävät.

– Minkälainen hiihtosesonki tulee? Riippuu koronasta. Olen palkannut sesonkifarmaseutin, mutta jos korona tulee, häntä ei tarvittaisi, pohtii toinen.

Juttu on osa juttusarjaa, jossa kartoitetaan suosittujen matkailualueiden kesää apteekkien näkökulmasta. Aiemmissa osissa selvitettiin tilannetta Etelä-Karjalassa ja Ahvenanmaalla.