Uutinen

Konsortio selvittää, mitä asiakkaat odottavat apteekkipalveluilta

25.06.2020 | 11:23

Teksti : HANNA HYVÄRINEN

Kelan, Helsingin yliopiston, Fimean ja THL:n selvityksen tavoitteena on tarkastella lääkkeiden hintakilpailun aktivointia ja lääkkeiden käyttäjien odotuksia apteekkitoiminnalle.

Kela, Helsingin yliopisto, Fimea ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ryhtyvät selvittämään, mitä asiakkaat odottavat apteekeilta. Samalla selvitetään, miten patenttisuojan menettäneiden lääkkeiden hintakilpailu toimii ja miten jakelujärjestelmää pitäisi kehittää.

Selvityksen päätavoitteena on tarkastella lääkkeiden hintakilpailun aktivointia ja lääkkeiden käyttäjien odotuksia apteekkitoiminnalle.

Kelan johtamassa osahankkeessa tarkastellaan patenttisuojan menettäneiden lääkevalmisteiden hintakilpailun, lääkemarkkinoiden keskittyneisyyden ja kalliiden lääkkeiden jakelujärjestelmän kehittämistarpeita.

Fimean johtamassa osahankkeessa tarkastellaan apteekkien tehtävien ja toiminnan kehittämistarpeita lääkkeiden käyttäjien näkökulmasta.

Selvitystä pidetään tarpeellisena siksi, että lääkehoidot kehittyvät koko ajan, ne ovat aiempaa yksilöllisempiä, ja niiden toteuttaminen siirtyy aiempaa enemmän potilaan itsensä vastuulle. Lääkehoidot myös kallistuvat jatkuvasti, ja yhteiskunnan niukkoja resursseja jaettaessa on varmistettava, että lääkehoidoista saadaan paras mahdollinen vaikuttavuus tukemalla potilasta lääkehoidon toteuttamisessa, Kelan ja Fimean tiedotteessa todetaan.

Hanke käynnistyy vielä kesäkuussa ja kestää 11 kuukautta. Valtioneuvoston kanslia on myöntänyt selvityksen tekemiseen selvitys- ja tutkimustoiminnan määrärahaa.