Uutinen

Koneellinen annosjakelu parantaa potilasturvallisuutta

28.11.2011 | 11:31

Annosjakelupalvelun yhteydessä tehtävä interaktiotarkastus voi ehkäistä vakavia haittoja.

Koneellinen annosjaktelu parantaa huomattavasti potilasturvallisuutta, selviää PharmaServicen tekemästä tutkimuksesta.

Espoonlahden apteekin ANJA-yksikössä selvitettiin lääkityksen tarkastuksen merkitystä kirjaamalla annosjakelutilauksissa ja ennen palvelun aloittamista tehtävissä kokonaislääkityksen tarkastuksissa esiintyneet interaktiot ja muut lääkitykseen liittyvät virheet.Tutkimusaineisto koottiin kahdeksan viikon seurannan aikana noin 12 000 annosjakelupotilaan tilauksista.

Apteekeille raportoitiin tänä aikana yhteensä 79 tapausta. Niistä 39 kappaletta oli D-luokan interaktioita, joiden kliiniset seuraukset voivat olla vakavia. Tyypillisimmät D-luokan interaktiot liittyivät varfariinin ja tulehduskipulääkkeiden yhteiskäyttöön sekä kaliumia säästävän diureetin ja kaliumin yhteiskäyttöön.

C-luokan interaktioita, jotka voivat aiheuttaa muutoksia vaikutuksessa ja tehossa tai lisätä haittavaikutusten ilmenemistä, esiintyi yhteensä 29 kappaletta. Tyypillisimmät C-luokan interaktiot liittyivät parasetamolin (yli 2 g) ja varfariinin yhteiskäyttöön sekä tyroksiinin tai bisfosfonaatin ja kalkin samanaikaiseen annosteluun.

Lääkityksen päällekkäisyyksiä, joissa on esimerkiksi samaa lääkeainetta kahdella eri kauppanimellä, havaittiin viisi tapausta. Tilauksissa esiintyi myös kuusi muuta virhettä, esimerkiksi pramipeksoli oli muutettu tavallisesta tabletista depottabletiksi, mutta annos oli jätetty ennalleen. (EE)

Tutkimuksen tehneet Outi Honkanen, Marjo Vainio ja Risto Suominen kiteyttivät saamansa tulokset posteriin, joka valittiin Farmasian Päivien kilpailussa viiden parhaan posterin joukkoon.