Uutinen

Komissio vahvisti yleisen antibiootin rajoitukset – myyntilupia perutaan

11.04.2019 | 11:54

Teksti : OLLI-PEKKA TIAINEN

Jaa artikkeli:

EU rajoittaa yleisten fluorokinoloniantibioottien käyttöä ja peruu useidein valmisteiden myyntilupia kaikissa jäsenmaissa haittavaikutusten vuoksi.

Euroopan komissio on vahvistanut Euroopan lääkeviraston (EMA) syksyllä antaman suosituksen rajoittaa kinoloni- ja fluorokinoloniantibioottien käyttöä. Komission päätöksestä kertoi Helsingin Sanomat.

EMA suositti lokakuun alussa, että näiden antibioottien hoitoa rajoitetaan muun muassa lihaksiin ja herrmostoon kohdistuvien haittavaikutusten vuoksi.

Kinoloneja ei Suomessa ole, mutta fluorokinoloneja käytetään muun muassa virtsatieinfektioiden ja hengitystieinfektioiden, kuten keuhkokuumeen ja keuhkoputkentulehduksen, hoitoon.

Yleisimpiä ovat siprofloksasiini, levofloksasiini ja moksifloksasiini.

Suomen yleisin lääkevahinko

Fluoroninolonien haitoista on raportoitu vuosikymmeniä. EMAn lääketurvallisuuden riskinarviointikomitea (PRAC) aloitti lääkeryhmän tutkimisen vuoden 2017 alussa. PRAC suositteli, että kinolonit poistetaan kokonaan markkinoilta ja fluorokinolonien käyttöä rajoitetaan

Syksyllä annetun suosituksen mukaan potilaita kehotettiin lopettamaan fluorokinoloniantibiootin käyttö heti, jos he havaitsevat lihaksiin, jänteisiin tai luihin kohdistuvia haittoja. Näitä ovat esimerkiksi jänteen tulehdus tai repeäminen, lihaskipu tai -heikkous, nivelkipu tai turvotus.

Tämä on yleisin Suomessa korvattu lääkevahinko. Fluorokinolonit voivat aiheuttaa myös unihäiriöitä.

Erityiseen varovaisuuteen on kehotettu, jos potilas on iäkäs tai kärsinyt munaisten vajaatoiminnasta. PRAC suositteli , ettei fluorokinoloneja käytettäisi esimerkiksi turistiripulin ehkäisyyn, toistuviin virtsatietulehduksiin tai nieluinfektiohin, joilla on taipumus parantua itsestään.

Komission päätös tekee suosituksista rajoituksia, ja useiden valmisteiden myyntilupia tullaan perumaan.