Uutinen

Komissio julkisti lääkelakipakettinsa

10.12.2008 | 22:55

Euroopan komissio ehdottaa, että lääketeollisuus saisi jatkossa tarjota myös reseptilääkkeistään informaatiota kuluttajille.

Komissio ehdottaa, että lääkeyritykset saisivat jatkossa tarjota kuluttajille informaatiota reseptilääkkeistään, vaikka varsinainen reseptilääkkeiden mainostaminen olisi edelleen kiellettyä. Komissio rajaisi tiedonjakelua kuitenkin niin, että sitä saisi esittää vain terveysaiheisissa lehdissä, lääkevalmisteiden internet-sivuilla ja kirjallisissa vastauksissa kuluttajien esittämiin kysymyksiin.

Komission ehdotuksen mukaan lääketeollisuuden tuottaman reseptilääkeinformaation olisi perustuttava hyväksyttyyn pakkausselosteeseen, vaikka asiat voitaisiinkin esittää informaatiotekstissä erilailla. Julkaisemillaan laatukriteereillä komissio pyrkii turvaamaan lääketiedon luotettavuuden ja laadun.

Komission tänään (10.12.) julkaisema lääkelakipaketti sisältää myös lääketurvallisuuteen liittyviä ehdotuksia. Komissio kiinnittää esimerkiksi huomiota lääkehaittojen aiheuttamiin kuolemiin ja kustannuksiin. Lääketurvatoimintaa koskevassa ohjeistuksessa potilaita kannustetaan ilmoittamaan lääkehaitoista, ja varmistamaan, että tahattomat yliannokset ja lääkitysvirheet raportoidaan. Lakiehdotus pyrkii myös yksinkertaistamaan nykyisiä lääketurvakäytäntöjä.

Lakiehdotukset menevät seuraavaksi Euroopan parlamentin käsittelyyn. (CS)