Robotti vähentää kotikäyntejä, mutta hoitaja voi viettää vanhuksen luona jopa pari tunt... Lue lisää »

Keväällä mukaan tulee myös Kroatia, ja 2021 loppuun mennessä kaikkien 22 EU-maan lääkem... Lue lisää »

Espooseen tulee maan kolmas, potilaita palveleva apteekki sairaalaan. Kaupungin muut uu... Lue lisää »

Kivun hoitoon tarkoitetut diklofenaakkitabletit ja -kapselit poistuvat Ruotsin apteekki... Lue lisää »

Hallitus nimitti odotetusti ylijohtajan toiselle kaudelle, joka jatkuu vuoden 2024 lopp... Lue lisää »

Komissio julkisti lääkelakipakettinsa

10.12.2008 22:55

Euroopan komissio ehdottaa, että lääketeollisuus saisi jatkossa tarjota myös reseptilääkkeistään informaatiota kuluttajille.

Komissio ehdottaa, että lääkeyritykset saisivat jatkossa tarjota kuluttajille informaatiota reseptilääkkeistään, vaikka varsinainen reseptilääkkeiden mainostaminen olisi edelleen kiellettyä. Komissio rajaisi tiedonjakelua kuitenkin niin, että sitä saisi esittää vain terveysaiheisissa lehdissä, lääkevalmisteiden internet-sivuilla ja kirjallisissa vastauksissa kuluttajien esittämiin kysymyksiin.

Komission ehdotuksen mukaan lääketeollisuuden tuottaman reseptilääkeinformaation olisi perustuttava hyväksyttyyn pakkausselosteeseen, vaikka asiat voitaisiinkin esittää informaatiotekstissä erilailla. Julkaisemillaan laatukriteereillä komissio pyrkii turvaamaan lääketiedon luotettavuuden ja laadun.

Komission tänään (10.12.) julkaisema lääkelakipaketti sisältää myös lääketurvallisuuteen liittyviä ehdotuksia. Komissio kiinnittää esimerkiksi huomiota lääkehaittojen aiheuttamiin kuolemiin ja kustannuksiin. Lääketurvatoimintaa koskevassa ohjeistuksessa potilaita kannustetaan ilmoittamaan lääkehaitoista, ja varmistamaan, että tahattomat yliannokset ja lääkitysvirheet raportoidaan. Lakiehdotus pyrkii myös yksinkertaistamaan nykyisiä lääketurvakäytäntöjä.

Lakiehdotukset menevät seuraavaksi Euroopan parlamentin käsittelyyn. (CS)