Euroopan lääkevirasto suosittelee liraglutidi-pistoshoitoa (Victoza) myös lapsille tyyp... Lue lisää »

Suomalainen luottaa eniten palomieheen ja apteekin työntekijään. Vähiten luottamusta lö... Lue lisää »

Yli puolella Suomen apteekeista on ollut vaikeuksia rekrytoida farmaseuttista henkilöku... Lue lisää »

The Solubility Company on erikoistunut lääkeaihioiden liukoisuuden mittaamiseen uuden k... Lue lisää »

Liikunnan aloittaminen pidentää elinikää ja ehkäisee sairauksia riippumatta siitä, miss... Lue lisää »

Kolmikymppisen ruokavalio voi näkyä muistissa viisikymppisenä

Ravitsemus   15.05.2019 10:30  UUTISPALVELU DUODECIM

,

Täysjyvätuotteita ja B6-vitamiinia sisältäviä ruokia suosivat pärjäsivät testeissä muita paremmin.

Epäterveellisesti syövät 30-vuotiaat näyttäisivät pärjäävän 50-vuotiaina muita huonommin muistia ja muita kognitiivisia mielentoimintoja mittaavissa testeissä. Havainto vahvistaa näyttöä ruokavalion ja elintapojen vaikutuksista aivojen toimintaan ja terveyteen.

Havainnot julkaistiin The American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä, ja niiden perusteella paljon makkaraa ja muita teollisesti prosessoituja lihatuotteita sekä paistettuja ruokia nauttivien kognitiiviset kyvyt olivat 49-vuotiaana huonommat kuin samanikäisten, jotka söivät terveellisemmin.

Täysjyvätuotteita ja B6-vitamiinia sisältäviä ruokia suosivat puolestaan pärjäsivät testeissä muita paremmin. Ruokavalioita arvioitiin, kun osallistujat olivat keskimäärin 32-vuotiaita.

Tulokset viittaavat ruokavalion voivan vaikuttaa kognitiivisiin mielentoimintoihin jo keski-ikään mennessä. Samansuuntaisia havaintoja on tehty aiemminkin, mutta tutkimuksen pienen koon vuoksi havaintoja kannattaa tulkita varovasti. On myös mahdollista, että ruokavalioiden lisäksi osallistujat erosivat myös muilta elintavoiltaan, mikä saattoi vaikuttaa tuloksiin.