Uutinen

Kolmella terveystekijällä saa yhdeksän tervettä vuotta

15.02.2019 | 09:02

Teksti : UUTISPALVELU DUODECIM

Melkein kaikki meistä sairastuvat johonkin pitkäaikaissairauteen ennemmin tai myöhemmin, mutta välttämällä kolme riskitekijää se tapahtuu todennäköisesti myöhemmin.

Terveiden vuosien lisäksi lisääntyvät myös elinvuodet, tuore tutkimus vahvistaa. Tutkimus perustuu 9 000 yli 45-vuotiaan seurantatietoihin vuosilta 1989–2012.

Osallistujat olivat terveitä seurannan alkaessa, mutta sen aikana käytännössä kaikille ilmaantui ainakin yksi tarttumaton pitkäaikaissairaus, kuten sydän- ja verisuonitauti, aivohaveri, hengityssairaus tai diabetes.

Vaikka melkein kaikki sairastuivat, savuttomat, normaalipainoiset ja verenpaineeltaan hyvällä tasolla olevat sairastuivat keskimäärin yhdeksän vuotta myöhemmin ja elivät keskimäärin kuusi vuotta pitempään kuin osallistujat, jotka tupakoivat ja joilla oli kohonnut verenpaine ja ylipainoa.

Hollantilaistutkijoiden havainnot vahvistavat näyttöä elintapojen keskeisestä osuudesta tarttumattomien pitkäaikaissairauksien synnyssä ja ehkäisyssä.

Vaikka sairauksilta ei aina voi välttyä, savuttomuus, monipuolinen ja vähäsuolainen ruokavalio sekä fyysisesti aktiivinen elämäntapa auttavat elämään terveempänä ja pidempään.

Tulokset julkaistiin Plos Medicine -tiedejulkaisussa.