Uutinen

Kollegat riensivät apteekkarin avuksi Seinäjoella

26.05.2020 | 08:39

Teksti : HANNA HYVÄRINEN

Koronakaranteeniin joutunutta henkilökuntaa paikkaavat niin lähiseudun apteekkarit kuin vuokrahenkilöstö.

Seinäjoen Keskus-Apteekin apteekkarin Raija Mattisen puhelin on soinut viime päivinä tiuhaan. Yhdellä apteekin työntekijöistä todettiin koronavirustartunta lauantaina 23.5. ja se johti siihen, että apteekin lähes koko henkilökunta – apteekkari Mattinen mukaan lukien – joutui kahdeksi viikoksi karanteeniin.

Asia on kiinnostanut muun muassa mediaa, mutta se ei ole ainoa syy, miksi Mattisen luuri käy kuumana. Sitä lämmittävät kollegoiden tuki ja avuntarjoukset.

– Meillä on lähiseudun apteekkareiden kanssa rinki, joka kokoontuu kuukausittain, ja jonka kanssa vaihdamme ajankohtaisia tietoa. Kun tieto karanteenista tuli, laitoin rinkiin ”hätähuudon Seinäjoelta”, Mattinen kertoo.

Huutoon alkoi ropista vastauksia saman tien. Lapuan Lakeusapteekin apteekkari Leena Äystö lupasi Seinäjoelle yhden farmaseutin koko karanteenin ajaksi, vaikka omassa apteekissa lähestyivät lomajärjestelyt. Sini Ahti Törnävältä puolestaan lupasi lainata farmaseuttia ja teknistä työntekijää.

Kärrykaupoilta tiskin taakse

Ensimmäisten joukossa hätiin ehätti myös Isojoen apteekin apteekkari Jouni Malin. Hän huomasi Mattisen viestin sunnuntai-iltana ja totesi, että hänellä olisi alkuviikosta toimistopäiviä, joten hän pääsisi tarvittaessa tuuraamaan.

Maanantaiaamuna Keskus-Apteekista tuli kysymys, koska Malin voisi tulla.

– Olin siinä juuri myymässä peräkärryäni pois, joten vastasin, että myyn kärryn ja tulen sitten.

Puolen päivän jälkeen Malin oli apteekilla.

– Olen kevään mittaan tehnyt mielikuvaharjoituksia siitä, että mitä sitten, jos tällaista tapahtuisi omalle kohdalle. Miten saisi hoidettua asiakaspalvelun ja viranomaisasiat? Se olisi hirveä tilanne. Siksi oli selvää, että autetaan, jos voidaan.

Oma apteekki pärjää hetken ilman apteekkarin läsnäoloa, mutta jos tilanne niin vaatii, Malin palaa Isojoelle.

– Päivä kerrallaan mennään, omien työvuorojen ja tilanteen mukaan.

Malin ei näe ongelmaa siitä, että apteekkarit auttavat toisiaan, vaikka ovat samaan aikaan toistensa kilpailijoita.

– Meille on kunnia-asia, että apteekit pysyvät auki ja ihmiset saavat lääkkeensä. Osaamme kyllä pitää tämän ja kilpailemisen erillään.

Kollegoiden tuki yllätti apteekkari Raija Mattisen. Hänen mukaansa kaikkien yhteinen tavoite on taata asiakkaiden lääkitysturvallisuus.

Tarvittaessa puhalletaan yhteen hiileen

Malinin ohella Seinäjoelle on lupautunut apuun Vähänkyrön apteekin apteekkari Tuomo Lahti.

– Myös monet muut kollegat ovat olleet hengessä mukana ja tsempanneet. Kaikki eivät tietenkään pääse irrottautumaan omista apteekeistaan, ja apteekkijärjestelmien erotkin vaikuttavat, mutta kaikkia haluan kiittää tuesta, Raija Mattinen sanoo.

Kollegoiden tuki yllätti Mattisen, vaikka yhteistyötä on tehty ennenkin.

– Meillä on hyvä henki. Vaikka olemme toistemme kilpailijoita, meillä on selvä yhteinen tavoite: asiakkaiden lääkitysturvallisuus taataan kaikissa tilanteissa. Siinä puhallamme aina yhteen hiileen.

Kollegoiden lisäksi Mattinen on saanut apua henkilöstövuokrausyrityksistä, joista on myös saatu lisähenkilökuntaa akuuttiin tarpeeseen.

Apukäsien ansiosta Seinäjoen Keskus-Apteekki on toistaiseksi pystynyt palvelemaan lähes normaalein aukioloajoin. Ainostaan sunnuntaina 31.5. apteekki joudutaan pitämään kiinni. Muilta osin tilannetta päivitetään sitä mukaa, kun tiedetään, miten henkilöstöä minäkin päivänä saadaan.