Korkea LDL-kolesteroli nostaa sydäninfarktin ja valtimotaudin riskiä kaikissa ikäryhmissä, mutta erityisesti 70–100-vuotiailla. Kuva: iStock
Uutinen

Kolesterolin hoito on hyödyllistä myös vanhoilla

03.03.2021 | 12:38

Teksti : Virpi Ekholm

Jaa artikkeli:

Yli 75-vuotiaat hyötyvät LDL-kolesterolin alentamisesta vähintään yhtä paljon kuin nuoremmatkin.

Veren kolesteroliarvojen hoidosta iäkkäillä on ollut ristiriitaisia näkemyksiä. Lancetissa julkaistu meta-analyysi vetää tutkimuksia yhteen ja osoittaa, että yli 75-vuotiaat hyötyvät LDL-kolesterolin alentamisesta vähintään yhtä paljon kuin nuoremmatkin. 

Analyysissa oli mukana 29 tutkimusta, joihin osallistui yhteensä 244 000 potilasta. Tutkituista 21 500 oli vähintään 75-vuotiaita. Kun heidän LDL-kolesteroliarvonsa laski yhdellä millimoolilla litrassa, vakavien sydän- ja verisuonitapahtumien riski väheni 26 prosenttia. Tätä nuoremmilla riski väheni 15 prosenttia, mutta ero ei ollut tilastollisesti merkitsevä. 

 Meta-analyysi vahvistaa näkemystä, että LDL-kolesterolin alentaminen ei ole ikäkysymys. Kolesterolin hoito on hyödyllistä myös vanhoilla, korostaa Helsingin yliopiston geriatrian professori, ylilääkäri Timo Strandberg HUSista. 

Samassa lehdessä julkaistiin myös toinen tutkimus, jonka mukaan korkea LDL-kolesteroli nostaa sydäninfarktin ja valtimotaudin riskiä kaikissa ikäryhmissä, mutta erityisesti 70100-vuotiailla. Tutkimukseen osallistui 91 000 potilasta, joita seurattiin lähes kahdeksan vuoden ajan. 

Kannattaako uusi statiinihoito? 

Timo Strandbergin mukaan mikään tutkimus ei tue väitettä, että statiinihoitoa kannattaisi lopettaa vain korkean iän vuoksi. 

On kuitenkin epäselvää, kuinka hyödyllistä uuden statiinihoidon aloittaminen on kaikkein iäkkäimmillä. Tästä on paras näyttö potilailla, joilla on jo todettu valtimotauti.  

Strandberg korostaa, että yli 75-vuotiaat ovat hyvin heterogeeninen joukko ihmisiä. Osa elää jo elämänsä loppuvaihetta, jolloin uuden ennaltaehkäisevän hoidon aloittaminen ei välttämättä ole järkevää. 

 Toisaalta meillä on hyvinkin aktiivisia ja hyväkuntoisia 80-vuotiaita, jotka haluavat pitää huolta itsestään. Heille uuden statiinihoidon aloittaminen voi olla ihan perusteltua. 

Statiinien lihashaitoista puhutaan paljon, mutta todellisuudessa niistä kärsii vain pieni osa käyttäjistä. Ikääntyneillä haittavaikutusten riski ei ole sen suurempi kuin nuorilla, mutta mahdolliset yhteisvaikutukset muiden lääkkeiden kanssa tulee ottaa huomioon. 

 Toivoisin, että apteekissa korostettaisiin enemmän statiinien hyötyjä kuin haittoja. Näitä lääkkeitä ei käytetä kolesterolin alentamiseen vaan siksi, että ei tulisi valtimotauteja, Standberg kiteyttää. 

Lancet 2020; 396: 1637-1643 ja 1644-1652