Oireiset ja sairaat testattaisiin edelleen terveydenhuollossa, ja apteekkien testaus olisi pika-antigeenistesti koronapassia varten. Kuva: Ingimage
Uutinen

Kokoomus ehdottaa apteekkien valjastamista koronatestaukseen

18.08.2021 | 15:10

Teksti : Erja Elo

Kokoomus ehdottaa hallitukselle, että apteekit valjastettaisiin tekemään koronatestausta. Näin Suomeen saataisiin lisää testauspaikkoja ja testaushinnat laskemaan tarjonnan kasvamisen myötä.

Asiaa ehdotti puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo kokoomuksen puolue- ja ryhmäjohdon kesäkokouksessa Seinäjoella.

Tuore testitulos olisi osa toimivaa koronapassia. Orpon mukaan muualla Euroopassa koronaa estetään jo tehokkaasti laajalla testaamisella.

Hänen mukaansa testaustoiminta voisi olla osa apteekin normaalia palvelutoimintaa, eikä apteekeilta vaadittaisi erillistä osakeyhtiötä ja yksityisen terveydenhuollon lupaa.

– Apteekit ovat tähän valmiita ja farmaseutit päteviä testien tekemiseen, Orpo sanoi.

Asian ovat nostaneet esille myös kokoomuksen kansanedustajat Sari Sarkomaa ja Sinuhe Wallinheimo.

Apteekit valmiina auttamaan

Apteekkariliitossa Orpon ehdotus otettiin vastaan ilahtuneena.

– Hienoa että kokoomus näkee apteekin voimavarat ja haluaa niitä hyödyntää. Olemme valmiita, jos meitä tarvitaan, sanoo Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler.

Sandler uskoo apteekkien täydentävän testauskapasiteettia erinomaisesti, sillä apteekeilla on maankattava verkosto ja laajat aukioloajat.

– Oireiset ja sairaat testattaisiin edelleen terveydenhuollossa. Apteekkien testaus olisi pika-antigeenitesti koronapassia varten, hän sanoo.

Suomessa ei ole vielä tehty päätöstä koronapassin käyttöönotosta. Joissain Euroopan maissa koronapassin saaminen edellyttää joko negatiivista testitulosta tai todistusta kahdesta annetusta koronarokotteesta tai hiljattain sairastetusta taudista.

Koronapassin käyttöönotto edellyttää joka tapauksessa testauskapasiteetin lisäämistä. Sandlerin mukaan vielä on selvitettävä, miten apteekit pystyisivät kirjaaman testituloksen tiedot Omakannassa näkyvään koronatodistukseen.

Useissa Euroopan maissa apteekit tekevät jo pika-antigeenitestejä.