Kokoomuksen kansanedustajien mukaan hallituksen esitys uhkaa ajaa alas apteekeissa tehtävän farmaseuttisen työn. Kuva: Petri Jauhiainen
Uutinen

Kokoomuksen Risikolta ja Sarkomaalta täystyrmäys apteekkeihin kohdistuville lääkesäästöille

10.08.2022 | 16:04

Teksti : Hanna Hyvärinen

Jaa artikkeli:

Kokoomuksen kansanedustajat Paula Risikko ja Sari Sarkomaa pitävät hallituksen esitystä "täysin käsittämättömänä".

Kokoomuksen kansanedustajat Paula Risikko ja Sari Sarkomaa tyrmäävät hallituksen tuoreen esityksen apteekkeihin kohdistuvista lääkesäästöistä.

Risikon ja Sarkomaan mukaan esitys nykymuodossaan väistämättä heikentäisi apteekkipalvelujen saatavuutta. Kokoomuksen eduskuntaryhmän tiedotteessa edustajat ihmettelevät, miksi apteekkiverkosto ja apteekeissa tehtävä farmaseuttinen työ halutaan ajaa alas.

– Vaikuttaa siltä, ettei hallitus lainkaan ymmärrä maankattavan apteekkiverkoston merkitystä tavallisille suomalaisille, Paula Risikko sanoo tiedotteessa.

Kansanedustajat muistuttavat, että ministeri Sarkkinen on julkisuudessa myöntänyt, että hallituksen suunnitelma lääkesäästöjen toteuttamisesta tulisi harventamaan apteekkiverkostoa. Säästöjä esitetään toteutettavaksi lääketaksan leikkauksella, eikä samassa yhteydessä tehtäisi minkäänlaista apteekkitalouden rakenteellista uudistamista.

– Apteekkeja koskevaa lainsäädäntöä on modernisoitava, mutta ei sitä voi tehdä niin, että se heikentää ihmisten saamaa palvelua, sanoo Sari Sarkomaa.

– Apteekkarit ovat yrittäjiä, jotka vastaavat alueensa palveluista. Suomalaiset ovat varsin tyytyväisiä apteekkipalveluihin. Kuinka voidaan olettaa, että suomalaiset saavat lääkkeitä jatkossakin läheltä, jos apteekit ajetaan ahdinkoon, kansanedustajat kysyvät.

Kokoomuksen Paula Risikko ja Sari Sarkomaa tyrmäävät halituksen esityksen apteekkeihin kohdistuvista lääkesäästöistä. Kuva: Mikko Mäntyniemi

"Täysin käsittämätöntä"

Tiedotteessa todetaan, että lääkkeiden hintojen alentaminen on Kokoomuksen tärkeä tavoite, mutta tämä voidaan toteuttaa myös ilman, että apteekkipalveluja heikennetään. Tiedotteen mukaan apteekkitaloutta tulisi uudistaa niin, että huomiota kiinnitetään kokonaisuuteen, ja mekaanisten taksaleikkausten lisäksi tarkastellaan myös apteekkiveroa.

Kansanedustajat myös muistuttavat, että toisin kuin elintarvikkeiden hinnat, lääkkeiden hinnat ovat edelleen laskusuunnassa inflaatiosta huolimatta.

– Kokoomus on vahvasti apteekkitalouden rakenteellisen uudistamisen takana. Näin voitaisiin sekä laskea lääkkeiden hintoja, taittaa lääkekorvauskustannusten kasvu, että varmistaa maankattava lähipalveluverkosto. Suurimpia apteekkien katteita voitaisiin laskea, ja samalla varmistaa, että pienimmät lähipalvelua turvaavat apteekit säilyvät elinkelpoisina. Miksi hallitus ei halua tällaista uudistusta tehdä, Sarkomaa ja Risikko ihmettelevät.

Kokoomuksen kansanedustajat eivät hyväksy hallituksen esitystä vaan vaativat uutta valmistelua.

– Kysymme miksi hallitus esittää taas yhtä toimea, jolla heikennetään terveydenhuollon toimivuutta. Apteekit ovat olennainen osa ihmisten terveyspalveluja ja yli puolelle suomalaisista lähin terveydenhuollon toimipiste. Tämän lähipalveluverkostonko hallitus haluaa nyt ajaa alas. Täysin käsittämätöntä, kansanedustajat toteavat.