Uutinen

Koivuallergian siedätys onnistuu vihdoin kotona

31.12.2019 | 11:25

Teksti : VIRPI EKHOLM

Kotona otettava siedätystabletti auttaa koivuallergikkoja, jotka eivät saa riittävää helpotusta oirelääkkeistä.

Koivun siitepölyallergian hoitoon on tullut uusi vaihtoehto, kotona otettava siedätystabletti. Lääke on tarkoitettu potilaille, joita allergian oirelääkkeet eivät auta riittävästi ja joilla on positiivinen allergiatestitulos koivun tai sille läheisten puulajien siitepölylle.

Asiantuntija Anne Vuorenmaa Allergia-, iho- ja astmaliitosta kertoo, että tablettimuotoista siedätyshoitoa on odotettu koivuallergisille pitkään. Heinäallergian hoidossa siedätystabletti on ollut käytössä jo vuosia, ja siitä on saatu hyviä kokemuksia.

– Tablettimuotoinen siedätys on tehokasta ja turvallista. Lisäksi se helpottaa arkea merkittävästi, koska perinteisen pistossiedätyksen sijaan tabletin voi ottaa kotona, hän kuvailee.

Koivuallergian siedätyshoito aloitetaan syksyllä, kun siitepölykausi on ohi. Hoito kestää kaikkiaan kolme vuotta, mutta se voi lievittää oireita jo seuraavalla siitepölykaudella.

Toistaiseksi vain aikuisille

– Toistaiseksi lääke on tarkoitettu vain aikuisille. Toivomme, että se saisi jatkossa käyttöaiheen myös lapsille, joita pistokset usein pelottavat, Vuorenmaa huomauttaa.

Jos asiakas harkitsee siedätyshoitoa, hänen kannattaa pyytää omalta lääkäriltään lähete allergioihin perehtyneelle lääkärille, joka suunnittelee hoidon. Kielen alle laitettavan tabletin ensimmäinen annos otetaan terveydenhuollon yksikössä, minkä jälkeen se otetaan päivittäin kotona.

Hoito voi aiheuttaa paikallista pistelyä tai kutinaa suun limakalvolla. Useimmiten oireet kuitenkin helpottuvat hoidon jatkuessa. Vakavia allergisia reaktioita tablettihoitoon ei ole liittynyt.

– Jos kutina tuntuu sietämättömältä, alle voi ottaa antihistamiinitabletin, Vuorenmaa vinkkaa.

Koivuallergian siedätystabletti tuli markkinoille alkusyksystä, mutta sillä ei ole vielä Kela-korvattavuutta. Kuukauden annos lääkettä maksaa apteekissa noin 130 euroa.