Uutinen

Kodeiini tehoton postoperatiivisen kivun lievittäjä

07.09.2011 | 13:00

Uusi Cochrane-katsaus antaa arvion yleisesti käytettyjen särkylääkkeiden odotetusta tehosta leikkauksen jälkeisen kivun hoidossa.

Oxfordin yliopistossa tehdyssä tutkimusanalyysissä käytiin läpi yhteensä 350 tutkimuksen tulokset, jotka kattoivat 45 000 potilaan tiedot. Yhteensä analyysissä arvioitiin 46 lääkkeen tai lääkeyhdistelmän tehoa tietyllä kerta-annoksella.

Tuloksissa ilmeni, että yksikään tutkituista särkylääkkeistä ei ollut paras vaihtoehto kaikille potilaille. Myös aikaväli, jolloin kipu pysyi poissa, vaihteli potilaittain kahdesta kahteenkymmeneen tuntiin.

Tietyissä tapauksissa kuitenkin jopa (70 %) potilaista sai kivunlievitystä 120 milligramman annoksesta etorikoksibia tai parasetamolin (500 mg) ja ibuprofeenin (200 mg) lääkeyhdistelmästä.

Vain 35 prosenttia potilaista koki 1 000 milligramman asetyylisalisyylihappoannoksen tai 600 milligramman parasetamoliannoksen tehokkaaksi. Huonoimmin arviossa pärjäsi kodeiini, josta hyötyi vain 14 prosenttia leikkauspotilaista.

Katsauksen tarkoituksena on auttaa lääkäreitä valitsemaan sopiva särkylääke tieteellisesti osoitetun tehon perusteella ja toisaalta välttämään lääkkeitä, joiden tehosta ei ole luotettavaa näyttöä.

Tutkijat muistuttavat, että jos ensimmäisenä kokeiltu särkylääke ei tunnu tehokkaalta, tulisi lääkärin etsiä toinen vaihtoehto, joka voisi sopia potilaalle paremmin. Tämä katsaus on osoittanut, että useita tehokkaita valmisteita on olemassa. (MS)