Uutinen

Kliininen tutkimus osoitti – apteekeissa voidaan pienentää sydän- ja verisuonisairauksien riskiä

29.05.2017 | 10:00

Teksti : INKERI HALONEN

Sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijät laskivat yli viidenneksellä apteekissa tehdyn intervention ansiosta.

Farmaseuttisella interventiolla voidaan vaikuttaa merkittävästi sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöihin, osoittaa Kanadassa tehty kliininen, satunnaiskontrolloitu tutkimus.

Tutkimus tehtiin 56 apteekissa ja siihen osallistui yli 700 ihmistä, joilla kaikilla oli sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöitä.

Apteekissa farmaseutti kartoitti asiakkaan riskitekijät, tilasi tarvittaessa laboratoriokokeita ja kävi läpi asiakkaan lääkityksen.

Riskitekijöiden kartoitus tehtiin niin, että asiakas saattoi itse havaita, millä tekijöillä oli suurin vaikutus hänen sairastumisriskiinsä ja miten niiden minimoiminen voisi vaikuttaa hänen terveyteensä.

Kolmen kuukauden seurannan aikana tutkittavien riski sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin laski 21 prosenttia.

Interventio vähensi myös viidenneksellä tupakointia, joka on yksi merkittävimmistä sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöistä.

Interventioiden aikana tehdyistä laboratoriokokeista havaittiin myös useita, siihen asti diagnosoimattomia ja hoitamattomia kroonisia munuaissairauksia.

Munuaissairaus on tupakoinnin ja korkean verenpaineen ohella merkittävä riskitekijä sydän- ja verisuonisairauksille.

Tutkimusta esiteltiin kansainvälisessä lääkealan konferenssissa Ruotsissa viime viikolla. Asiasta kertoi Läkemedelsvärlden.