Uutinen

KKV:n pääjohtaja leikkaisi lääketaksaa ja säätäisi apteekkiveroa

04.01.2020 | 18:56

Teksti : ERKKI KOSTIAINEN

Lääketaksaa laskemalla ja apteekkiveroa säätämällä lainsäätäjät saisivat nopeasti säästöjä kansantaloudelle, sanoo Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) pääjohtaja Kirsi Leivo Helsingin Sanomien haastattelussa lauantaina (4.1.)

Hänen mukaansa lainsäätäjillä olisi nopea keino laskea lääkkeiden hintoja ja tuoda säästöjä julkiselle taloudelle: apteekkien kannattavuus määräytyy lääketaksan ja apteekkiveron yhdistelmästä, ja eduskunta voi halutessaan muuttaa apteekkiveroa ja valtioneuvosto lääketaksaa.

– Lääketaksaa pitäisi laskea ja apteekkiveroa kalibroida niin, että syrjäseuduillakin on järkevää ja kannattavaa toimia, mutta että apteekkien tuottoihin pystyttäisiin puuttumaan. Lääketaksan ja apteekkiveron säätäminen voitaisiin tehdä nykyjärjestelmän puitteissa kohtuullisen nopeasti, Kirsi Leivo sanoo HS:n haastattelussa.

Apteekkariliitto kannattaa lääketaksan ja apteekkiveron uudistamista.

– Olemme itsekin esittäneet lääketaksa- ja apteekkiveromekanismin uudistamista. Lääketaksaa tulisi kehittää vähemmän tukkuhintasidonnaiseksi. Tähän suuntaan on liikuttu kaikkialla Euroopassa, missä apteekkitaloutta on uudistettu, toteaa liiton toimitusjohtaja Merja Hirvonen Apteekkarilehdelle.

Hirvosen mielestä lääketaksa-apteekkiveromekanismi puoltaa edelleen paikkaansa.

– Sillä varmistetaan verkoston alueellinen kattavuus ja kansalaisten yhdenvertaisuus. Lääketaksa on säädetty siten, että pieninkin apteekki pärjää ja vahvasti progressiivisella apteekkiverolla puolestaan leikataan etenkin suurimpien apteekkien tuloja, Hirvonen taustoittaa.

Apteekkiveron tuotto valtiolle on yli 180 miljoonaa euroa vuodessa.

– Sosiaali- ja terveysministeriössä käynnistyy tällä hallituskaudella lääkeasioiden tiekartan valmistelu. Tässä kannattaa edistää myös lääketaksa- ja apteekkiveromekanismin uudistamista. Työn pitää kuitenkin pohjautua kattaviin vaikutusarviointeihin ja siinä täytyy huolehtia nykyjärjestelmän vahvuuksien säilymisestä, eli maankattavasta apteekkiverkostosta, kansalaisten yhdenvertaisuudesta sekä ennen kaikkea oikean ja tarkoituksenmukaisen lääkehoidon toteutumisesta, Hirvonen huomauttaa.

Leivon mielestä apteekkien tuotot ovat ylisuuria ja lainsäätäjän olisi siksi perusteltua puuttua niihin. Hirvonen muistuttaa, että apteekkien tuottojen tarkastelussa ei aina muisteta sitä, että apteekki on henkilöyritys, toiminimi, eli apteekin voitossa on mukana myös apteekkarin ja usein myös apteekissa työskentelevän puolison työtulo toisin kuin yrittäjällä osakeyhtiömuotoisessa yritystoiminnassa.

– Kun tämän ottaa huomioon, apteekkien voitot eivät merkittävästi poikkea esimerkiksi päivittäistavarakaupasta, Hirvonen sanoo.

Lue pääjohtaja Kirsi Leivon haastattelu Apteekkarilehdessä 5/2018 >