Uutinen

Kivi: Lääkeyritykset ja apteekit eivät rikkoneet kilpailunrajoituslakia

13.03.2009 | 11:41

Kilpailuvirasto katsoo, että apteekkien ja lääkeyhtiöiden välisessä yhteistyössä ei ole kilpailunrajoituslain vastaisia menettelyjä. Virasto antoi asiassa päätöksensä tällä viikolla ja poisti asian käsittelystään.

Kilpailuvirasto ryhtyi selvittämään apteekkien ja lääkeyhtiöiden välistä yhteistyötä toukokuussa 2007, kun sille oli kerrottu epäilyistä, että apteekit saavat yhä apteekkikohtaisia alennuksia lääkkeistä, vaikka ne kiellettiin lääkelain muutoksella helmikuussa 2006.

Virastolle esitetyn väitteen mukaan alennukset olisi toteutettu myymällä lääkeyhtiöille mainostilaa apteekeista ylihintaan, jota vastaan mainostilaa ostaneet yhtiöt olisivat saaneet etusijan apteekkien tarjonnassa. Tästä ei kuitenkaan löytynyt näyttöä kilpailuviraston selvityksessä, jota varten se pyysi tietoja kymmeneltä apteekilta ja 35 lääkeyhtiöltä.

-  Kilpailuviraston tekemiin selvityksiin apteekeilta ja lääkeyhtiöiltä saadut vastaukset eivät tue virastolle esitettyä väitettä siitä, että kilpailunrajoituslain vastaista menettelyä sovellettaisiin apteekkien ja lääkeyhtiöiden välisessä yhteistyössä. Ottaen huomioon asiassa tehdyt selvitykset, virasto ei pidä asian enempää tutkimista tarpeellisena, Kilpailuvirasto toteaa päätöksessään.

Kilpailunrajoituslaki kieltää elinkeinonharjoittajien välisen yhteistyön, joka merkittävästi estää, rajoittaa tai vääristää kilpailua. Lääkelain mukaan lääkkeen tukkuhinnan tulee olla kaikille apteekeille hankintamäärästä riippumatta sama. Kaikki apteekkikohtaiset alennusjärjestelmät ovat nykyisin kiellettyjä. (EK)