Uutinen

Kirsi Varhilasta STM:n kansliapäällikkö

15.08.2019 | 14:53

Teksti : OLLI-PEKKA TIAINEN

Valtioneuvosto on nimittänyt tänään sosiaali- ja terveysministeriön (STM) uudeksi kansliapäälliköksi ylijohtaja Kirsi Varhilan.

Kansliapäällikön virkakausi alkaa 1.10.2019 ja kestää viisi vuotta. Kansliapäällikkö on ministeriön ylin virka. Tehtävänä on johtaa, kehittää ja valvoa ministeriön ja sen hallinnonalan toimintaa.

Virkaan oli 12 hakijaa. Haku aukesi jo viime lokakuussa, ja aluksi vahvimpana ehdokkaana pidettiin nykyistä kansliapäällikköä Päivi Sillanaukeeta. Prosessi kuitenkin venyi oikeuskanslerille tehdyn valituksen vuoksi, eikä edellinen hallitus ehtinyt tehdä valintaa ennen eroaan ja toimitusministeristöksi muuttumistaan.

Uusi hallitus valitsi mieluummin demaritaustaisen Varhilan kuin kokoomukselaisen Sillanaukeen, jota rasitti myös virkamiesten tyytymättömyys ministeriön johtamiseen ja lainvalmisteluun. Tästä kertoi loppuvuodesta Helsingin Sanomat.

Keskeinen sote-arkkitehti

Varhila on toiminut vuodesta 2017 sosiaali- ja terveydenhuollon ohjausosaston päällikkönä ja kansliapäällikön ensimmäisenä sijaisena. Tätä ennen hän toimi ministeriön sosiaali- ja terveyspalveluosaston osastopäällikkönä.

Varhila siis käytännössä johti sote-uudistusta. Hän osallistui asian käsittelyyn myös kevään hallituseuvotteluissa.

Pari vuotta sitten Varhila tunnustautui Apteekkarilehden haastattelussa vahvaksi nykyisen apteekkijärjestelmän kannattajaksi ja piti apteekin ja kaupan roolien sekoittumista arveluttavana. Hän kehui vanhustenhuollossa tehtyä lääketurvallisuustyötä, vaikka pitikin uusien palvelujen rahoitusta haastavana. 

– Apteekki linkittyy monta kautta potilaan sote-palveluketjuun. Farmasian ammattilaisten asiantuntijuus tulee olemaan erittäin tärkeä omahoidon yleistyessä, Varhila totesi.

Varhila on toiminut myös aluehallintoviraston johtajana ja Lääninhallituksen osastopäällikkönä. Koulutukseltaan hän on valtiotieteiden maisteri.