Uutinen

Kipulääke vedetään markkinoilta

25.06.2009 | 18:50

Jaa artikkeli:

Päivitetty 26.6.2009 11:45 Euroopan lääkevirasto EMEA suosittelee, että dekstropropoksifeenia sisältävät kipulääkkeet vedettäisiin asteittain markkinoilta koko EU:ssa. Syynä on etenkin yliannostuksiin liittyvät kuolemantapaukset.

Dekstropropoksifeenia sisältävät kipulääkkeet vedetään markkinoilta asteittain, jotta lääkettä käyttäville voidaan turvallisesti vaihtaa korvaava lääkitys. Potilaita kehotetaan neuvottelemaan lääkärinsä kanssa lääkityksen vaihdosta. Potilaiden ei tule keskeyttää lääkitystään omatoimisesti.

Dekstropropoksifeenia käytetään keskivaikean ja vaikean akuutin ja kroonisen kivun hoidossa. Se on ollut reseptilääkkeenä käytössä yksinään tai yhdistelmävalmisteena jo 40 vuotta, ja sitä on ollut saatavilla tabletteina, kapseleina, peräpuikkoina ja injektionesteenä.

Suomessa apteekkien myynnissä on kaksi dekstropropoksifeenia sisältävää kipulääkettä (Abalgin ja Abalgin retard). Etenkin suurina annoksina lääke voi joskus lamata hengitystä yksinäänkin, mutta alkoholin kanssa hengitys voi lamaantua hengenvaarallisesti. Haitasta varoitetaan lääkkeen pakkausselosteessa.

EMEA julkisti suosituksensa lääkkeen markkinoilta vedosta torstaina illansuussa. Suositus perustuu komission pari vuotta sitten EMEA:lta pyytämään selvitykseen, jossa kartoitettiin perusteellisesti lääkkeen hyöty-haittasuhde.

Selvityksen mukaan dekstropropoksifeeni ei ole muita vastaavia kipulääkkeitä tehokkaampi ja sen haitat ovat hyötyjä suuremmat. Siksi EMEA suosittelee, että komissio käynnistäisi toimenpiteet lääkkeen vetämiseksi markkinoilta koko EU:ssa. (EK)