Uutinen

Kilpailuvirasto muuttaisi apteekkijärjestelmää

28.08.2012 | 19:16

Apteekkariliiton mielestä muutokset lisäisivät kansalaisten epätasa-arvoa.

Kilpailuvirasto julkisti tiistaina (28.8.) selvityksen, jossa esitetään useita muutoksia Suomen nykyiseen apteekkijärjestelmään. Kilpailuvirasto poistaisi muun muassa apteekkien perustamiseen liittyvän tarveharkinnan ja apteekkien toimipisteiden määrää koskevat rajoitukset. Kilpailuvirasto ehdottaa myös, että apteekin yritysmuodon voisi jatkossa valita vapaasti.

– Tarveharkintainen apteekkilupajärjestelmämme on pitänyt huolen siitä, että apteekkipalvelut ovat säilyneet maankattavina eivätkä apteekit ole liiaksi keskittyneet taajamiin. Pieniinkin apteekkeihin on saatu apteekkari toisin kuin vakinainen lääkäri moniin terveyskeskuksiin, muistuttaa Apteekkariliiton toimitusjohtaja Ilkka Oksala.

Kilpailuvirasto ottaisi muutoksiin mallia etenkin Ruotsista ja Norjasta. Apteekkariliitto muistuttaa, että Norjan ja Ruotsin muutosten lähtökohtana oli tyytymättömyys apteekkipalveluihin ja niiden päätavoitteina oli lääkkeiden saatavuuden parantaminen apteekkien määrää ja aukioloaikoja lisäämällä. Näin on tapahtunutkin, mutta edelleen Suomessa on tiheämpi apteekkiverkosto ja pidemmät viikoittaiset aukioloajat kuin Ruotsissa ja Norjassa.

Kilpailuviraston mielestä Suomen apteekkimarkkinat toimivat tehottomasti verrattuna Ruotsiin ja Norjaan. Tähän johtopäätökseen se on tullut vertaamalla apteekkien myyntikatteita.

– Apteekkien myyntikatteet eivät ole Suomen kanssa vertailukelpoisia maissa, joissa lääketukut omistavat apteekkeja, kuten Norjassa ja Ruotsissa. Tällaisessa järjestelmässä yhtiöt voivat itse päättää, miten kate jakautuu tukku- ja vähittäistoiminnan kesken, Oksala sanoo.

APTEEKKARILIITON SELVITYKSEN mukaan niin Ruotsin kuin Norjankin suurimpien apteekkiketjujen suurimpina omistajina on pääomasijoittajia, joiden toimipaikkoina ovat Jerseyn saari ja Gibraltar.

– Tällaisen apteekkijärjestelmänkö Kilpailuvirasto haluaa nyt Suomeenkin, Oksala kysyy ja muistuttaa, että Suomen nykyisessä apteekkijärjestelmässä verot maksetaan kokonaisuudessaan Suomeen.

Kilpailuvirasto sallisi apteekkien omistamisen muillekin kuin proviisoreille. Oksalan mukaan proviisorin tutkinto apteekkiluvan edellytyksenä on hyvin perusteltu ja yleinen käytäntö Euroopassa.

Lääkkeiden hinnoittelua Kilpailuvirasto muuttaisi niin, että lääketaksan mukainen lääkkeen hinta olisi jatkossa enimmäishinta, jonka alapuolella apteekit voisivat määrätä vapaasti valmisteen hinnan.

– Apteekkilupien tarveharkinnasta luopumisen lisäksi myös tämä muutos lisäisi epätasa-arvoa, Oksala arvioi.

Kilpailuvirasto ehdottaa myös rinnakkaistuontilääkkeiden sisällyttämistä viitehintajärjestelmään jo alkuperäislääkkeen patentin voimassaoloaikana. Kilpailuvirasto sallisi myös ”turvallisiksi luokiteltavien itsehoitolääkkeiden” myynnin apteekkien ulkopuolella, minkä se uskoo laskevan niiden hintoja.

– Näin ei ole tapahtunut ainakaan Ruotsissa, Oksala toteaa. (EK)

Kilpailuviraston selvitys >