Uutinen

Kiinan-matkan ei tarvitse tyssätä koronavirukseen – myös Ivalossa virusepäily

24.01.2020 | 07:41

Teksti : HANNA HYVÄRINEN , ERKKI KOSTIAINEN

Päivitetty 25.1.2020 klo 13:50 | Kahdella Kiinan Wuhanista Suomeen tulleella matkailijalla ei ole koronavirustartuntaa, kertoi Lapin sairaanhoitopiiri ja THL perjantai-itana.

Kaksi Wuhanista saapunutta kiinalaista oli hakeutunut perjantain vastaisena yönä Ivalon terveyskeskukseen influenssaoireiden vuoksi. Potilaista otettiin näytteet perjantaiaamuna ja lähetettiin Helsinkiin analysoitavaksi. Epäilyt koronavirustartunnasta osoittautuivat laboratoriokokeissa kuitenkin aiheettomiksi.

Maailman terveysjärjestön WHO:n kansainvälisen terveyssäännöstön (IHR) mukainen asiantuntijakomitea kokoontui kuluneella viikolla kahteen otteeseen arvioimaan, täyttääkö koronatilanne kansainvälisen terveysuhan kriteerit. Toisen kokouksen jälkeen torstai-iltana WHO totesi, ettei se ainakaan vielä julista koronaa kansainväliseksi terveysuhaksi. Tilannetta kuitenkin seurataan jatkuvasti.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan Kiinassa tai muualla Aasiassa matkailuun ei liity merkittävää riskiä saada Wuhan-koronaviruksen tartuntaa. Toistaiseksi tartuntariski liittyy vain Wuhanin kaupungin alueella matkustamiseen.

THL kuitenkin suosittaa Kiinaan matkustavia noudattamaan hyvää käsihygieniaa ja välttämään muun muassa toreja, joilla myydään eläviä tai kuolleita eläimiä elintarvikkeiksi. Lisäksi THL suosittaa välttämään läheistä kosketusta kaikkiin eläimiin sekä henkilöihin, joilla on hengitystieinfektio. Myös kypsentämätöntä tai huonosti kypsennettyä lihaa, pastöroimattomia maitotuotteita sekä pesemättömiä vihanneksia ja hedelmiä on hyvä välttää.

Kiina määräsi torstaina Wuhanin kaupungin karanteeniin. Kaikki lennot ja muu julkinen liikenne Wuhanista on peruttu. Lisäksi joissakin Wuhanin lähellä sijaitsevissa kaupungeissa on rajoitettu liikkumista ja liikennettä.

Pekingissä kaupunki on perunut kiinalaiseen uuteenvuoteen liittyviä tapahtumia varotoimenpiteenä.

Matkustitko Wuhaniin?

THL:n mukaan tautitapausten nopea tunnistaminen on tärkeää, jotta tartuntojen leviäminen voidaan estää.
Jos matkailija on matkustanut Wuhanin kaupungin alueella ja saa kuumetta ja hengitystieoireita 14 vuorokauden kuluessa matkalta palaamisen jälkeen, tämän tulee ottaa ensisijaisesti puhelimitse yhteyttä omaan terveyskeskukseen tai terveydenhuollon päivystykseen. Sieltä annetaan ohjeet hoitoon hakeutumiseen.

Koronaviruksen oireita ovat olleet kuume, yskä ja hengenahdistus. Pääosin oireet ovat olleet lieviä, ja suurin osa sairastuneista on toipunut hyvin.

Tartunnan saaneista suurin osa on ollut keski-ikäisiä tai iäkkäitä. Vakavaan taudinkuvaan sairastuneilla on yleensä ollut jokin pitkäaikaissairaus, ja menehtyneet ovat olleet pääosin iäkkäitä.

THL koordinoi ja seuraa tilannetta Euroopan tautivirasto ECDC:n ja WHO:n kanssa.

Wuhanin-koronavirus

  • Tähän mennessä tartuntoja on todettu yhteensä noin 600. Tautiin on kuollut 17 ihmistä.
  • Suurin osa tapauksista on todettu Wuhanissa, minkä lisäksi Wuhaniin liittyviä tapauksia on todettu Kiinan muissa osissa kuten Pekingissä ja Guangdongissa. Lisäksi yksittäisiä matkailuun liittyviä tapauksia on todettuJapanissa, Koreassa, Singaporessa, Thaimaassa ja Yhdysvalloissa. Tämän hetken tiedon mukaan näihin ulkomailla todettuihin tapauksiin ei ole liittynyt jatkotartuntoja, mutta lähikontaktien seuranta jatkuu.
  • Tämän hetkisen tiedon mukaan tartuntatapauksia yhdistää oleskelu Wuhanissa torilla, missä myydään mereneläviä ja eläviä eläimiä. Tartuntojen lähdettä ei kuitenkaan vielä tiedetä.
  • Virus voi ainakin jossain määrin tarttua ihmisestä toiseen mutta leviämisen tehokkuutta ei vielä tunneta tarkasti.
  • Koronavirukset ovat joukko viruksia, joita on todettu sekä ihmisillä että eläimillä. Ne aiheuttavat tavallisimmin lievän hengitystieinfektion. Vakavia tautitapauksia ovat aiemmin aiheuttaneet SARS ja MERS -koronavirukset. Uusi koronavirus on geneettisesti SARS-koronaviruksen kaltainen.

Lähde: THL

Päivitetty 25.1. klo 13:30: Ivalon koronavirusepäilyt osoittautuivat aiheettomiksi.