Kiistan voittanut proviisori sai viime vuonna apteekkiluvan Espoossa sijaitsevaan Tapiolan Otso apteekkiin. kuva: Erja Elo
Uutinen

KHO tulkitsi Virossa hankittua proviisorikokemusta toisin kuin Fimea

30.03.2022 | 08:45

Teksti : Erja Elo

Korkein hallinto-oikeus on antanut päätöksen apteekkilupaan liittyvässä kiistassa, jossa vastakkain olivat Fimea sekä virolaistaustainen proviisori.

Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan Fimea ei ole tulkinnut oikein virolaistaustaisen hakijan ulkomailla hankkimaa ammattikokemusta vertaillessaan apteekkilupaa hakeneiden ansioita.

Hakija oli valmistunut proviisoriksi Tarton yliopistosta vuonna 1984, mutta Fimea katsoi työkokemuksen alkaneen vasta vuodesta 2006, kun hakija oli laillistettu Virossa proviisoriksi.

Kiistassa on kyse Helsingissä sijaitsevan apteekin apteekkiluvasta, josta Fimea päätti tammikuussa 2021.

Ilman apteekkilupaa jäänyt virolaistaustainen Reet Teng valitti päätöksestä Helsingin hallinto-oikeuteen. Asia eteni Korkeimpaan hallinto-oikeuteen Fimean valitettua päätöksestä.

Suomen viranomaiset rinnastivat farmaseutin tutkintoon

Teng haki vuonna 1995 lupaa toimia Suomessa proviisorina, mutta sitä ei myönnetty, koska viranomaiset rinnastivat hänen tutkintonsa suomalaisen farmaseutin tutkintoon.

Fimea katsoo Tengin toimineen laillistettuna proviisorina vasta vuodesta 2006 lähtien. Tengin mukaan se oli ainoastaan ajankohta, jolloin hänen tietonsa siirrettiin Virossa lääkealan työntekijöiden sähköiseen rekisteriin. Suomessa hänet laillistettiin proviisoriksi vuonna 2018.

Oikeusprosessissa Teng on vaatinut Fimeaa ottamaan huomioon hänen työkokemuksensa Neuvostoliitossa, Virossa, Venäjällä ja Suomessa. Hän on toiminut lääkehuollon tehtävissä vuodesta 1984 ja ollut muun muassa Yliopiston apteekin Viron apteekkiketjun johtajana.

Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen mukaan Virossa hankittu ammattikokemus on otettava huomioon siitä asti, kun hakijalla on ollut Virossa vastaavan kaltainen ammatillinen asema kuin laillistetulla proviisorilla Suomessa.

Useita oikeusjuttuja meneillään

Helsingissä sijaitseva apteekki ei ole ainoa, jonka apteekkiluvasta Teng on aloittanut oikeusprosessin. Pitkän työkokemuksensa perusteella hän on katsonut olevansa kokeneempi kuin osa henkilöistä, joille Fimea on myöntänyt apteekkiluvan.

Ylen MOT:n mukaan hän on hakenut 26 kertaa apteekkilupaa ja valittanut Fimean päätöksistä 23 kertaa hallinto-oikeuteen kolmen viime vuoden aikana. Valitukset ovat menestyneet hallinto-oikeudessa, joka on jo palauttanut useita lupapäätöksiä Fimealle uudelleen ratkottavaksi.

Toukokuussa 2021 Fimea myönsi Reet Tengille apteekkiluvan Espoon Tapiolan Otso apteekkiin ja Otaniemessä sijaitsevaan sivuapteekkiin. Toistaiseksi hän ei ole aloittanut apteekkarina. Lupapäätöksistä valittaminen on jarruttanut uusien apteekkien perustamista Espoossa useilla vuosilla.