Hilkka Kemppi osallistui Apteekkariliiton 125-vuotisjuhlien päättäjäpaneeliin. Kempin vieressä liiton yhteiskuntasuhdejohtaja Touko Aalto, viestintäjohtaja Erkki Kostiainen sekä perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio. Kuva: Roni Rekomaa
Uutinen

Keskusta avaisi apteekin omistusta apteekkien farmaseuttiselle henkilökunnalle

25.05.2022 | 13:09

Teksti : Erkki Kostiainen, Erja Elo

Jaa artikkeli:

Keskusta kannattaa apteekkien proviisoriomistuksen säilyttämistä ja apteekkien sijainninohjausta, mutta avaisi omistusta myös apteekin henkilökunnalle. Apteekkijärjestelmä on todella hyvä ja luotettu järjestelmä, ja sellaisena se halutaan pitääkin, keskustan kansanedustaja Hilkka Kemppi sanoo.

Apteekkariliiton 125-vuotisjuhlaseminaarissa maanantaina päättäjäpaneeliin osallistunut keskustan kansanedustaja Hilkka Kemppi kertoi, että keskustassa on pohdittu apteekkien omistajuusmallia, jossa apteekin enemmistöomistajana toimisi apteekkiluvan saanut proviisori, mutta pienempiä osuuksia voisi omistaa myös apteekin henkilökunta.

– Keskusta on pohtinut, voitaisiinko apteekkien omistuspohjaa laajentaa asianajotoimistojen kaltaisesti niin, että apteekkari voisi myydä yrityksestään alle puolet työntekijöilleen ja sitä kautta sitouttaa ihmisiä työhön vieläkin voimakkaammin. Tämä voisi auttaa myös osaajien rekrytoinnissa, Kemppi sanoi.

Kempin mukaan keskustan malli nousi esiin viime hallituskaudella olleessa apteekkiryhmässä ja hänen käsityksenään on, että ehdotus nautti myös laajempaa kannatusta eli se ei ole vain yhden puolueen malli.

– Proviisoreilla olisi apteekeista aina enemmistöomistajuus, mutta apteekkari pystyisi myymään alaoikeuksia yritystoiminnasta, jotta he voivat sitouttaa proviisoreja tai farmaseutteja laajemmin toimintaan.

Kemppi uskoo, että tällaiselle mallille voisi olla kysyntää, mutta vapauttamisessa on mentävä terveydenhuollon ehdoilla.

– Ei voida mennä lääketurvallisuuden yli missään vaiheessa tai vaarantaa tällä hetkellä annettavaa neuvontaa. Apteekkijärjestelmä on todella hyvä ja luotettu järjestelmä, ja sellaisena se halutaan pitääkin.

Kemppi kertoi, että keskustassa on käyty keskustelua ennen muuta apteekkipalveluiden saatavuudesta, ja että keskustan intohimot liittyvät apteekkialan hienosäätöön etenkin saavutettavuuden suhteen.

Keskusta pitää apteekin riippumattomuutta lääketukuista ja lääketeollisuudesta tärkeänä jatkossakin.