Uutinen

Kelan lääkemenot reippaassa laskussa

01.04.2010 | 10:15

Kela maksoi lääkekorvauksia tammi-helmikuussa liki 7 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden kahden ensimmäisen kuukauden aikana, ilmenee Kelan tuoreimmasta kuukausitilastosta.

Peruskorvaukset jäivät 8,3 prosenttia pienemmiksi kuin vuotta aiemmin. Alemmassa erityiskorvausluokassa pudotusta oli jopa 12,4 prosenttia ja ylemmässä 4,2 prosenttia.

Korvausmenojen laskun selittää osin se, että korvauksen saajia oli tammi-helmikuussa 4 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden vastaavana aikana. Toinen selittävä tekijä on lääkeyritysten välinen voimakas hintakilpailu, jonka seurauksena korvattavien lääkkeiden hinnat ovat laskeneet tuntuvasti.

Viitehintajärjestelmän käyttöönotto ja lääkevaihdon laajeneminen tasan vuosi sitten hillitsivät Kelan lääkemenojen kasvua tehokkaasti jo viime vuonna, jolloin lääkekorvausmenot lisääntyivät vain 0,2 prosenttia vuodesta 2008.

Apteekkariliiton mukaan apteekkien lääkemyynti jäi tammi-helmikuussa 6,5 prosenttia pienemmäksi kuin vuotta aiemmin. Myös koko viime vuoden lääkemyynti pieneni vuoteen 2008 verrattuna. (EK)

Aiheesta lisää tänään ilmestyvässä Apteekkarilehdessä.