Uutinen

Kela varoittaa lääkäreitä vahvoista opioideista

29.05.2019 | 15:02

Teksti : OLLI-PEKKA TIAINEN

Kela muistuttaa lääkäreitä vahvojen opioidien pitkäaikaiskäytön ongelmista ja kehottaa määräämään niitä vain harkiten.

Kela lähettää tällä viikolla palautekirjeen niille lääkäreille ja hammaslääkäreille, jotka ovat vuoden 2018 aikana määränneet vahvoihin opioideihin kuuluvia oksikodonia tai fentanyyliä johonkin muuhun kuin syöpäkipuun, ja kyseiset potilaat ovat ostaneet lääkkeitä vähintään kolmeksi kuukaudeksi.

Tarkoitus on saada lääkärit ja hammaslääkärit määräämään vahvoja opioideja vain harkitusti, muistuttaa niiden pitkäaikaisen käytön ongelmista ja edistää rationaalisen lääkehoidon toteutumista.

Taustalla on Yhdysvaltojen opioidikriisi. Siellä vahvojen opioidien käyttö kipulääkkeinä on johtanut vakavaan huumeongelmaan.

– Myös Suomessa sairausvakuutuksesta korvattavaa oksikodonia ostaneiden määrä on kasvanut viime vuosina merkittävästi, sanoo tutkimuspäällikkö Leena Saastamoinen Kelasta.

Apteekit varuillaan

Apteekeissa tehdään päivittäin työtä huumaavien ja muiden vaarallisten lääkkeiden väärinkäytön kitkemiseksi. Henkilökunta puuttuu herkästi asiaan, jos riippuvuutta aiheuttavia lääkkeitä määrätään tai yritetään hankkia jollain tapaa epäasiallisesti.

Apteekkariliitton farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler pitääkin hyvänä, että Kela on kiinnittänyt huomiota vahvojen opioidien määräämisen lisääntymiseen Suomessakin.

– Yhdysvaltojen kaltaista laajaa opioidiongelmaa ei kaivata Suomeen missään muodossa. On hienoa, että Kela on selvittänyt asiaa jo tässä vaiheessa. Tämä helpottaa myös apteekkien työtä, Sandler kiittelee

Lääkejätit suuriin korvauksiin

Opioidien ongelmat ovat olleet viime päivinä esillä korvausoikeudenkäyntien vuoksi. Alkuviikosta israelilainen rinnakkaislääkejätti Teva maksoi itsensä ulos Oklaholmassa luetuista syytteistä 76 miljoonan euron korvaussummalla.

Aiemmin keväällä Purdue Pharma päätyi runsaan 240 miljoonan euron korvauksiin. Lisäksi ainakin Janssen Pharmseuticals olisi päätymässä sovitteluun.

Kela on lähettänyt lääkämääräyksistä palautetta vuodesta 1997, viime vuosina erityisesti sellaisista lääkkeistä, joista voi aiheutua selkeitä haittoja. Viime vuonna varoiteltiin amitriptyliinistä, nortriptyliiniästä ja pregabaliinista, sitä edellisenä vuonna suurista määristä parasetamolin ja kodeiinin yhdistelmävalmistetta.

Palautteen saavat lääkärit on poimittu sairausvakuutustiedoista. Osa saa palautteen touko–kesäkuun vaihteessa, loput ensi syksynä.