Kuva: Ingimage
Uutinen

Kela: Lääkkeiden myynti ja korvaukset kasvoivat vuonna 2020

21.12.2021 | 13:09

Teksti : Hanna Hyvärinen

Jaa artikkeli:

Kymmenen euromääräisesti myydyimmän lääkkeen listalla oli veren hyytymiseen vaikuttavia lääkkeitä, reumalääkkeitä, syöpälääkkeitä ja C-hepatiitin hoitoon käytettäviä lääkkeitä.

Lääkkeiden kokonaismyynti kasvoi 6,5 prosenttia vuonna 2020, kertoo Kela. Myynti koostuu avohoidon reseptilääkkeiden myynnistä (2 331 miljoonaa euroa), avohoidon itsehoitolääkkeiden myynnistä (367 miljoonaa euroa) ja sairaalamyynnistä (820 miljoonaa euroa).

Kela maksoi lääkekorvauksia viime vuonna yhteensä 1 635 miljoonaa euroa. Summa kasvoi edellisvuodesta 5,4 prosenttia.

– Korvaussumman kasvuvauhti pysyi kahteen aiempaan vuoteen verrattuna jotakuinkin ennallaan, sanoo Kelan tutkimuspäällikkö Leena Saastamoinen.

Samaan aikaan lääkeyritykset maksoivat Kelalle 33 miljoonaa euroa niin sanottuja ehdollisen korvattavuuden palautusmaksuja lääkkeistä, joiden hintaan ja korvattavuuteen liittyy taloudellinen sopimus.

Antibioottien kulutus romahti, psyykenlääkkeiden käyttö ei lisääntynyt

Kelan ja Fimean yhteisjulkaisu, Suomen lääketilasto vuodelta 2020 kertoo, että syöpälääkkeiden ja immuunivasteen muuntajien myynnin aiemmin nopea kasvu hidastui selvästi edellisvuosiin verrattuna. Myös antibioottien kulutus romahti ensimmäisenä koronavuonna.

Sydän- ja verisuonilääkkeiden kustannukset ovat vähentyneet useana vuonna peräkkäin hintakilpailun takia, vaikka kulutus on kasvanut. Uudet migreenilääkkeet puolestaan valtaavat markkinaosuutta, ja niiden myynti kasvoi yli neljänneksellä edellisvuodesta. Psyykenlääkkeiden kulutus sen sijaan ei kasvanut ensimmäisenä koronavuonna poikkeavasti edellisvuosiin verrattuna.

Kymmenen euromääräisesti myydyimmän lääkkeen listalla oli veren hyytymiseen vaikuttavia lääkkeitä, reumalääkkeitä, syöpälääkkeitä ja C-hepatiitin hoitoon käytettäviä lääkkeitä.