Uutinen

Kela kannattaa lääkehoidon kokonaisarviointia

13.06.2012 | 12:48

Lääkekustannuksista valtaosa kasautuu pienelle potilasjoukolle. Kelan mukaan kustannuksia voitaisiin pienentää arvioimalla näiden potilaiden lääkehoitojen tarkoituksenmukaisuutta.

Kelan julkaiseman tutkimuksen mukaan lääkekustannukset ovat jakautuneet Suomessa huomattavan epätasaisesti. Väestöstä 5 prosentin osuudelle kertyy lähes puolet kaikista lääkekustannuksista. Nämä potilaat käyttävät muita enemmän erityiskorvattuja lääkkeitä ja he ylittävät muita useammin lääkekustannusten vuotuisen omavastuuosuuden.

Lääkekustannusten huomattava keskittyminen saattaa tarjota mahdollisuuden, kun lääkekustannuksista haetaan säästöjä valtiontalouteen. Keskittymällä useita lääkkeitä käyttäviin potilaisiin voitaisiin saavuttaa säästöjä varmistamalla, että heidän lääkkeiden käyttönsä on tarkoituksenmukaista.

– Toimenpiteinä voivat olla esimerkiksi eritasoiset lääkehoidon arvioinnit mukaan lukien farmaseutin tai proviisorin ja potilaan lääkärin kanssa yhteistyössä tekemä lääkehoidon kokonaisarviointi, kertoo erikoistutkija Leena K Saastamoinen Kelan tutkimusosastolta.

Rationaalisen lääkehoidon edistämiseen tähtäävät toimenpiteet on toistuvasti nostettu esiin pohdittaessa lääkekustannusten hillintää eri työryhmissä. Niiden konkreettiseen toteuttamiseen ja pitkäaikaiseen resursointiin ei kuitenkaan ole ollut Saastamoisen mukaan riittävästi tahtoa.

– Tutkimus osoittaa, että näillä toimilla voisi olla todellista merkitystä lääkekustannusten hillitsemisessä.

Tutkimuksen aineistona käytettiin Kelan reseptitiedoston tietoja, joista tarkasteltiin 50 %:n otosta yli 15-vuotiaiden suomalaisten Kela-korvatuista lääkeostoista vuonna 2009. Aineistossa eivät ole mukana sairaaloissa tai muualla laitoshoidossa käytetyt lääkkeet eivätkä itsehoitolääkkeet. (EE)